Učestali prijedlozi za izricanje mjera zaštite žrtava porodičnog nasilja

Srna
Učestali prijedlozi za izricanje mjera zaštite žrtava porodičnog nasilja

PRIJEDOR - Osnovnom sudu u Prijedoru u prvih šest mjeseci ove godine podnesena su četiri prijedloga za izricanje hitnih mjera zaštite žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, a Sud je dvojici počinilaca izrekao zabranu približavanja i kontaktiranja sa žrtvom, podaci su ove institucije.

"U posljednje vrijeme učestalo je podnošenje zahtjeva od Centra za socijalni rad, a ranije i policije, kojima se predlaže izricanje hitnih mjera zaštite i zaštitnih mjera", rečeno je Srni u ovom sudu.

Jedan postupak je obustavljen, jedan je ostao neriješen, dok nije bilo izricanja druge hitne mjere zaštite - udaljenje počinioca nasilja iz stana, kuće ili drugog stambenog prostora, kao ni prekršajnih novčanih kazni.

Od 13 počinilaca svi su muškarci, a više od polovine, odnosno njih sedmorica, imali su od 21 do 30 godina.

Od 16 žrtava - 15 je žena, najviše, odnosno sedam, u dobi od 30 do 40 godine, a u 11 slučajeva riječ je o supružnicima, vanbračnim ili bivšim partnerima.

 


Iz oblasti primjene Krivičnog zakonika Republike Srpske, Sud je u radu imao 22 predmeta nasilja u porodici - 13 iz ranijeg perioda i devet novozaprimljenih, a riješio pet, dok su od krivičnih sankcija izrečene jedna novčana kazna, dvije kazne zatvora i tri uslovne osude.

Sud nije u ovom periodu imao prijedloga za izricanje zaštitnih mjera - udaljenje iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora, zabrana približavanja žrtvi, zabrana uznemiravanja ili uhođenja žrtve, obavezan psihosocijalni tretman i obavezno liječenje od zavisnosti.

Prema izvještajima koje Sud dostavlja Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, u 2021. godini prijedorskom Osnovnom sudu podnesena su po dva prijedloga za izricanje hitnih mjera zaštite i zaštitnih mjera, a dvojici počinilaca izrečena je zabrana približavanja i kontaktiranja sa žrtvom.

Izricanja druge hitne mjere zaštite - udaljenje počinioca nasilja iz stana, kuće ili drugog stambenog prostora - nije bilo, kao ni izricanja zaštitnih mjera, ukupno sedam postupaka je obustavljeno, a izrečeno je ukupno 12 prekršajnih novčanih kazni za neprijavljivanje nasilja u porodici, i to devet u rasponu od 1.000 do 3.000 KM i tri u rasponu od 300 KM do 900 KM.

Svi počinioci su muškarci, njih 17, a od 20 žrtava 14 je žena, gdje su u 11 slučajeva u pitanju supružnici, vanbračni ili bivši partneri, a ostalo su nasilni otac prema kćerki, sin prema majci i unuk prema baki.

Od krivičnih sankcija, izrečene su četiri kazne zatvora i dvije uslovne osude.

Širom svijeta danas počinje kampanja 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana