Učenici kroz igru učili o pravilima ponašanja u saobraćaju

Srna
Učenici kroz igru učili o pravilima ponašanja u saobraćaju

MRKONjIĆ GRAD - Učenici od prvog do petog razreda Osnovne škole "Branko Ćopić" u Bjelajcima kod Mrkonjić Grada uživali su u saobraćajno-edukativnoj predstavi "Saobraćajne čarolije" u okviru republičke preventivne kampanje "Budi vidljiv, ne budi figura" čiji je cilj povećanje bezbjednosti pješaka u saobraćaju kroz povećanje njihove uočljivosti, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Master inženjer saobraćaja i stručnjak na polju preventive u Auto-moto savezu Jelica Lubura rekla je da kada sprovode ovakve aktivnosti, kreću prvenstveno od institucija koje rade sa najmlađim učesnicima u saobraćaju da bi kod njih formirali pravilne navike.

Lubura je rekla da se, prema statistici, najveći broj saobraćajnih nezgoda događa noću, u uslovima smanjene vidljivosti. Razlog tome navela je kretanje pješaka kolovozom u tamnoj odjeći, bez nošenja retroreflektivnih obilježja ili nekih izvora svjetlosti kao što su baterijske lampe ili čak svjetlo na mobilnim telefonima.

Dragoslav Pena iz Policijske uprave Mrkonjić Grad, Jedinice za bezbjednost saobraćaja, rekao je da Policijska uprava na području koje pokriva nije imala poginulih pješaka prošle godine, ali da su zabilježeni slučajevi u kojima je jedno lice teže povrijeđeno, a četiri lica lakše, od čega je jedno dijete.

On je naglasio da će u narednom periodu na ovom području nastojati da povećaju nivo bezbjednosti u saobraćaju.

Direktor ove škole Željka Babić rekla je da su ovakve aktivnosti veoma važne, posebno jer se učenici ove škole kreću kolovozom koji nema trotoara. Najmlađi učenici ove obrazovne ustanove juče su kroz igru učili o osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju, a učenik petog razreda Luka Remija rekao je da je važno da gledaju pravila na cesti i da li ima automobila ako žele da pređu ulicu.

Auto-moto saveza Republike Srpske sa 48 auto-moto društava tradicionalno sprovodi ovu kampanju uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i republičke Agencije za bezbjednost saobraćaja. Kampanja "Budi vidljiv, ne budi figura" traje do 29. februara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana