Učenici iz Kostajnice sutra na "Putu sjećanja" do Donje Gradine

Srna
Učenici iz Kostajnice sutra na "Putu sjećanja" do Donje Gradine

KOSTAJNICA, - Oko 50 učenika Osnovne škole "Petar Mećava" i Srednjoškolskog centra Kostajnica sutra će biciklima krenuti na "Put sjećanja" do Donje Gradine, te na taj način obilježiti Dan sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac.

Na ovaj način opština Kostajnica će obilježiti 22. april, Dan sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Planom "Puta sjećanja" predviđeno je da učenici polože vijenac i prisluže svijeće kod spomen-obilježja na jednoj od dvije masovne grobnice na Zečevom brdu u Kostajnici gdje je u Drugom svjetskom ratu, nakon masovnog pokolja 1942. godine, pokopano oko 2.600 muškaraca, žena i djece.

Potom slijedi ruta do Spomen-krsta kod crkve Svete Petke u Kozarskoj Dubici, a zatim do Spomen-kosturnice kod crkve Svetog apostola Marka u Drakseniću. Posljednja etapa puta vozi se do Spomen-područja Donja Gradina gdje je planirano polaganje vijenca, obilazak kompleksa i istorijski čas.

Nakon što su 22. aprila 2021. godine ovaj put biciklima samoinicijativno prešli dječaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović, odajući na taj način poštu jasenovačkim logorašima, već drugu godinu zaredom ovaj događaj organizuje opština Kostajnica.

Opštinska uprava je podržala ideju dvojice dječaka s ciljem da ovakav način obilježavanja 22. aprila - godišnjice proboja logoraša i Dana sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac postane tradicija, te da se iz Kostajnice pošalje poruka o potrebi njegovanja kulture sjećanja na stradanje naroda Potkozarja.

Na startu "Puta sjećanja" sutra će biti obilježen i zvanični početak preventivne aktivnosti "Zvoni da te vide! Neka blista biciklista!" koju sprovodi AMS Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana