Zbog Kuvara su kladionice mijenjale pravila: Ubijeni preduzetnik iz Gruda bio poznat i kao uspješan kladioničar

GS
Zbog Kuvara su kladionice mijenjale pravila: Ubijeni preduzetnik iz Gruda bio poznat i kao uspješan kladioničar

GRUDE - Velimir Bušić, jedan od dvojice muškaraca koji su juče ubijeni u Grudama, nije u Hercegovini poznat samo kao vlasnik kompanije Velbusch koja se godinama bavi trgovinom širokog asortimana robe i kao političar i osnivač stranke HDZ 1990. nego i kao kladioničar i to veoma uspješan.

Na internetu se i sada mogu naći tekstovi iz 2005. godine u kojima piše da je Bušić iz Gorice rekorder u dobitku na sportskom klađenju , prenosi Radiosarajevo.

Početkom marta 2005. godine, pisao je o tome Indeks, samo u jednoj sedmici uplatio je oko 4.500 kuna (1.041 KM) na 88 listića, te je, pogodivši sve kombinacije, zaradio više od osam miliona kuna (dva miliona KM).

Bušić, koji je imao nadimak Kuvar,  tada se kladio u četiri hrvatske i tri kladionice u BiH.

-Najveći dobitak isplatiće mu Supersport, čak 3.800.000 kuna (skoro miliona KM). Da nije odgođen susret između Ajaksa i Alkmara, dobit u toj kladionici iznosila bi više od pet miliona kuna (1.3 miliona KM). Na sistem 10 do 25, u kojem je bilo 25 parova, Bušić je uplatio 12 kuna (tri KM), a dobio je 500 hiljada kuna (130 hiljada KM) - pisao je tada Indeks.

Za Jutarnji list je Bušić rekao da je do sada uglavnom dobijao od 250 do 600 hiljada kuna (od 65 hiljada do 156 hiljada KM). Svaki put kada je njegov dobitak iznosio više od 100 hiljada kuna (26 hiljada KM), priređivao je fešte za prijatelje i radnike svog preduzeća.

Listiće je uplaćivao od devedestih otkako su otvorene kladionice u Hrvatskoj i BiH, a dok ih nije bilo, bio je uspješan igrač sportske prognoze. Kladio se samo na sportove koje može kvalitetno pratiti preko medija – fudbal, rukomet i košarku.

Godine 2006. je, pišu 24 sata, zbog rekordnog višemilionskog dobitka u crno zavio kladionice u Hrvatskoj i BiH. Naime, upravo zbog njega su kladionice ograničile broj uplata i dobitak po jednom listiću.

Bušić je u jednoj poslastičarnici u Gorici svakog dana pažljivo sastavljao svoje kombinacije. Nije bilo dana da nije uplatio po nekoliko stotina maraka. Bili su to sistemi od 20-ak parova.

Kada je dobio dva miliona postao je najjači igrač ovih prostora, ali u Hrvatskoj je ujedno postao i "persona non grata" u tamošnjim kladionicama. Dobio je zabranu igranja.

Dan žalosti

Zbog ubistva Velimira Bušića (63)  i Mate Grizelja (35) sutra će na području opštine Grude biti proglašen dan žalosti.

Bušić i Grizelj ubijeni su juče oko dva časa iza ponoći ispred kafića „Zmaj“, kada se Jozo Jasak (50) nakon svađe u lokalu vratio sa kalašnjihovim i ispalio više metaka.

Dva muškarca preminula su na licu mjesta, a dva su povrijeđena i prevezena u Univerzitetsku kliničku bolnicu Mostar.

Muškarac Ž.G (73) hospitalizovan je na Odjelu za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje, te mu je zbog ozbiljnosti povreda amputirana noga.

Drugi muškarac A.G (25) je lakše povrijeđen, te je hospitalizovan na Klinici za hirurgiju.

Jozo Jasak, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio dvostruko ubistvo, ispitan je i predat Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona, koje je od nadležnog Suda zatražilo određivanje pritvora.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi mogao pobjeći iz BiH, uticati na svjedoke, ometati istragu kao i da bi moglo doći do remećenja javnog reda i mira.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana