U Zvorniku štete nastale nestankom struje biće nadoknađene

srna
Foto: printskrin

ZVORNIK- Privreda i domaćinstva sa područja Zvornika mogu podniijeti zahtjev za nadoknadu štete koju su pretrpjeli zbog nestanka električne energije u nedavnom nevremenu, rekla je danas izvršni direktor za terenske operacije Javnog preduzeća "Elektro Bijeljina" Gordana Trampić.

Trampićeva je na sjednici zvorničke Gradske skupštine, koja je razmatrala stanje o snabdijevanju električnom energijom na području tog grada, istakla da lica koja su imala štetu mogu putem uslužnog centra da podnesu zahtjev sa navedenim iznosom i odgovarajućim dokazom, što će biti razmatrano u organima firme, dodavši da će svaki opravdani zahtjev biti uvažen.

Odgovarajući na odbornička pitanja koja su se uglavnom odnosila na petodnevni prekid isporuke električne energije zvornikim potrošačima u nekim mjesnim zajednicama zbog snijega i vjetra, kao i povremene prekide i u samom gradu, Trampić je pojasnila da je elektrodistributivni sistem projektovan da trpi određene sile i da ima gornju granicu koju može da izdrži.

Prema njenim riječima, kada se ta granica pređe dešavaju se poremećaji i dolazi do ispada iz sistema napajanja elektroenergetskih objekata, a time nestanka struje.

Ona je naglasila da je nova uprava "Elektro Bijeljine" prepoznala starosnu strukturu 35-kilovolnih prenosnika i sada je u fazi raspisivanja tendera za izbor najboljeg izvođača za rekonstrukciju 35-kilovoltnih vodova.

Naglašavajući da "Elektro Bijeljina" vodi računa da i Zvornik i svaku lokalnu zajednicu redovno i po mogućnosti bez prekida sanbdijeva električnom energijom, Trampićeva je rekla da je "Elektro Bijeljini" prioritet da redovno snabdijeva svakog kupca.

Trampićeva je rekla da sada sva zvornička naselja imaju redovno snabdijevanje strujom, ali da trenutno nemaju alternativno ili rezervno snabdijevanje, što će biti riješeno do 10. januara naredne godine.

Ona je navela da je elektrodistributivni sistem veoma složen i da zahtijeva osposobljene specijalističke ekipe za otklanjanje kvarova i dodala da se u slučaju opet nekih nepredviđenih vremenskih nepogoda ne može precizno reći koje će područje ili dalekovod na tom području biti pogođen nevremenom, a time i prekidom redovnog napajanja potrošača strujom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana