U završnoj fazi štampe i distribucije udžbenika

Srna
U završnoj fazi štampe i distribucije udžbenika

ISTOČNO SARAJEVO - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo u završnoj je fazi štampe i distribucije udžbenika u knjižare širom Republike Srpske, a cijene su na nivou prošlogodišnjih, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Predrag Spasojević.


“Zavod je i ove godine ponudio roditeljima mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate u svim maloprodajnim objektima. To je mogućnost koju nudimo dugi niz godina, za koju ne vlada veliko interesovanje, ali naša odluka je da ponudimo ovu opciju”, rekao je Spasojević.

On smatra da je kupovina udžbenika na rate u vidu pretplate svakako dobra opcija i olakšava roditeljima spremanje školaraca za septembar i novu školsku godinu.

Novi udžbenici u školskoj 2024/2025. godini za osnovnu školu su “Prva knjiga” /udžbenički komplet za prvi razred osnovne škole/, “Digitalni svijet” za četvrti razred, “Matematika” i “Radna sveska za matematiku” za peti razred, “Istorija” za šesti i sedmi razred, “Čitanka”, “Fizika”, “Zbirka zadataka za fiziku” i “Osnovi informatike” za osmi razred, te “Matematika” i “Zbirka zadataka iz matematike” za deveti razred.

U školskoj 2024/2025. godini novi udžbenici za srednju školu su “Sociologija” za treći i četvrti razred gimnazije, “Filozofija” za četvrti razred gimnazije, “Higijena sa zdravstvenim vaspitanjem” za drugi razred srednje škole, struka zdravstvo, zanimanje medicinski tehničar, akušersko-ginekološki tehničar, fizioterapeutski tehničar i pedijatrijski tehničar, za treći razred za zanimanje farmaceutski tehničar i za prvi razred za zanimanje zubno-stomatološki tehničar.

Novi udžbenici su i “Računari i programiranje” za drugi razred srednje škole, struka mašinstvo i obrada metala, zanimanje mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i tehničar ce-en-ce tehnologija, “Bezbjednost i regulisanje saobraćaja” za drugi razred srednje škole, zanimanje vozač motornih vozila, struka saobraćaj, “Estetsko oblikovanje” za drugi razred srednjih stručnih škola, struka tekstilstvo i kožarstvo, zanimanje modni krojač.

Među novim izdanjima je udžbenik “Bankarskog poslovanja” za treći razred srednjih stručnih škola, struka ekonomija, pravo i trgovina, zanimanje bankarski tehničar, “Zbirka zadataka iz privredne matematike” za treći i četvrti razred srednje stručne škole za sva zanimanja struke ekonomija, pravo i trgovina.

“U proceduri odobravanja je još nekoliko rukopisa udžbenika za srednje škole, te ćemo po dobijanju odobrenja za ove udžbenike pristupiti i njihovoj pripremi i objavljivanju”, napomenuo je Spasojević.

On je istakao da se digitalizacija sadržaja udžbenika vrši u skladu sa strateškim dokumentima Vlade Republike Srpske i planom poslovanja Zavoda.

Spasojević je naveo da je proces započet pilot-projektom, a sada to predstavlja značajan iskorak u obrazovnom sistemu i udžbeničkoj politici Republike Srpske.

“Zavod je s ciljem izvršenja i sprovođenja digitalizacije udžbenika osnovao posebno službu koja se bavi digitalizacijom sadržaja. Za sve udžbenike kod kojih se vrši digitalizacija zaključuje se ugovor i obezbjeđuju autorska prava za sve sadržaje, u skladu sa zakonskim procedurama. Sadržaji udžbenika prate štampani udžbenik i odobreni su od autora udžbenika”, rekao je Spasojević.

Kada je riječ o obezbjeđivanju udžbenika od Vlade Republike Srpske, Spasojević je naveo da će, kada zvanično dobiju zaključak Vlade i instrukciju resornog ministarstva, moći da planiraju isporuke udžbenika po školama.

Spasojević je dodao da Zavod ima i niz aktivnosti na polju izdavaštva i promocije djela iz oblasti beletristike.

“Nama slijede sajmovi knjiga u Istočnom Novom Sarajevu, Banjaluci i Beogradu, gdje ćemo predstaviti svoja izdanja i upriličiti promocije. Polovinom septembra očekujemo da iz štampe izađu nagrađeni romani sa konkursa žZlatna sovaž i nagrađena knjiga za djecu žSovicaž. Planirali smo da dobitnicima u septembru uručimo nagrade”, najavio je Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana