U Višegradu obilježavanje Dana boraca i 218 godina od Prvog srpskog ustanka

Srna
Foto: višegrad365

BANjALUKA- U Višegradu će u ponedjeljak, 14. februara, biti obilježeno 218 godina od početka Prvog srpskog ustanka i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su život dala 23.752 pripadnika oružanih snaga Srpske.

Prema programu, obilježavanje počinje u manastiru Dobrun u 10.30 časova služenjem parastosa poginulim ustanicima, a u 11.00 časova polaganjem vijenaca i cvijeća kod spomenika voždu Karađorđu.

Potom će u Višegradu u 12.00 časova kod spomenika poginulim borcima biti služen pomen, te položeni vijenci i cvijeće, kao i obraćanje zvaničnika.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je novinarima u Banjaluci da je Prvi srpski ustanak u suštini bio srpska revolucija i "ustanak svih ustanaka" i bio inspiracija ratovima koje je srpski narod vodio za slobodu.

Milunović je naveo da je povod za Prvi srpski ustanak bila Sječa knezova, događaj od 2. februara 1804.godine kada su Turci pobili veći broj viđenijih Srba, a da se kao početak uzima 15. Februar 1804. godine kada je na skupu u Orašcu donesena odluka da se krene u borbu, a za vožda izabran Karađorđe Petrović.

On je istakao da su Prvim srpskim ustankom Srbi pokazali da tursko carstvo nije nesalomivo i da će mu ubrzo doći kraj, te napomenuo da je značajna bila podrška Rusije ustanicima.

"Ustanici su imali značajne rezultate sve dok je ta podrška trajala, međutim, kada je potpisano primirje 1812. između Rusije i Turske, Turci su sve svoje snage mogli da usmjere prema Srbiji. Mala srpska vojska nije mogla dugo da odolijeva napadima, pa 1813. godine Beograd ponovo pada Turcima u ruke", naveo je Milunović.

On je naglasio da o tome šta Prvi srpski ustanak predstavlja za Republiku Srpsku govori i činjenica da je taj datum ustanovljen kao Dan boraca oružanih snaga Srpske, te čestitao svim borcima praznik.

Milunović je podsjetio da je Vojska Republike Srpske /VRS/ formirana 12. maja 1992. godine, te da je, prema podacima tadanjeg Generalštaba, na samom kraju rata VRS brojala 210.000 mobilisanih boraca.

"Rat je bio dug i iscrpan i težak i vodio se na širokom frontu. Oko 2.500 kilometara je bila duga linija koju su pokrivale oružane snage Republike Srpske i u tim borbama smo izgubili 23.752 borca", rekao je Milunović.

On je podsjetio je da Srpska ove istorijske događaje obilježava zajedno sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana