U utorak je Ognjena Marija, zaštitnica žena: Ovo nikako ne treba raditi

GS
U utorak je Ognjena Marija, zaštitnica žena: Ovo nikako ne treba raditi

Srpska pravoslavna crkva u utorak 30. jula proslavlja praznik Svete velikomučenice Marije, u narodu poznate kao Ognjena Marija. U narodu se vjeruje da se na njen dan ne sme "ni konac u iglu udenuti", ali treba izbjegavati i još neke, ljeti omiljene radnje.

Praznik Ognjene Marija proslavlja se 30. jula, nije crvenim slovom obilježen u crkvenom kalendaru, ali je izuzetno poštovan u srpskom narodu, naročito među ženama.

U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio cijeli svijet.

Ali i Marija pali i kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena. Zato se na njne dan ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, u narodu je poznata zabrana "ni konac u iglu udenuti". Ako se ovo ne ispoštuje, veruje se da će se tako svetiteljka uvrediti, pa će poslati vatru i gromove. Postoji poslovica koja kaže: "Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!"

Narodno predanje pamti mnoge nesrećne slučajeve koji su se dogodili na Ognjenu Mariju, kada su se plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se vjeruje da na Ognjenu Mariju treba izbjegavati kupanje u "velikim vodama". I pored ljetnje žege, osvježenje u bazenima, rijekama i drugim većim vodama treba ostaviti za sutrašnji dan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana