U UKC-u Srpske uspješno izveli još jednu složenu operaciju

Srna
Foto: UKC

BANjALUKA - Ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske izveli su dva složena operativna zahvata iz ortopedsko-onkološke oblasti, odstranjivanje uznapredovalog tumora natkoljenice i mekotkivnog i koštanog tumora u predjelu potkoljenice.

Iz UKC-a je saopšteno da je riječ o dva veoma složena operativna zahvata u kojima je, osim teoretskog znanja, potrebno i mnogo vještine hirurga i iskusan tim.

Obje operacije su trajale po dva sata, a pacijenti su se postoperativno oporavljali dobro.

"Što se tiče prvog operativnog zahvata riječ o odstranjenju uznapredovalog tumora natkoljenice teškog oko tri kilograma koji je zahvaljujući našim hirurzima u potpunosti otklonjen. Tumor je urastao u glavni išijadični živac noge, te je tokom zahvata cijeli živac ispreparisan i sačuvan što je vrlo važno zbog funkcionalnosti noge. Pacijent je operacijom riješio zdravstveni problem i vratio se svakodnevnim aktivnostima", navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a dodaju da je operacija odstranjenja mekotkivnog i koštanog tumora u predjelu potkoljenice, kod mlade osobe, prvi put urađena u ovom kliničkom centru.

"Ova operacija je zahtijevala nadomještanje koštanog defekta zamrznutom glavom butne kosti, što je dodatno otežavalo izvođenje ovog zahvata. Riječ je o koštanoj promjeni koja se obično javlja u mlađoj životnoj dobi. Osim koštane nadoknade, bilo je neophodno stabilizovati cijeli segment pločom i šarafima. I ovaj operativni zahvat je tražio višečasovni trud naših medicinskih profesionalaca", pojasnili su iz UKC-a.

Hirurške timove u oba operativna zahvata predvodio je doktor Slaviša Kunarac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana