U toku sjetva ozimih kultura

Srna
U toku sjetva ozimih kultura

ŠAMAC - U Republici Srpskoj u toku je sjetva ozimih kultura, prije svega ječma i pšenice, rekao je Srni predsjednik republičkog Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković.

Marinković je naveo da je, kada je riječ o vlažnosti zemljišta, situacija zadovoljavajuća.

-Trenutno ima dovoljno sjemena na tržištu, stvar je izbora poljoprivrednih proizvođača. Đubriva takođe ima, a cijene su varirale, međutim možemo reći da je negdje na prošlogodišnjem nivou ili možda neznatno skuplj - rekao je Marinković.

On je dodao da poljoprivredni proizvođači treba da budu spremni da se u vrijeme kada bude otkup pšenice neće znati otkupna cijena, navodeći da je pšenica berzanska roba i vjerovatno neće moći uticati ponovo na njenu cijenu.

-Treba pokušati izabrati sortiment koji odgovara mlinsko - pekarskom sektoru. Mi ćemo kao Savez i ostala udruženja pokušati da izdejstvujemo zaštitne mjere mada ne znamo kako ćemo tu proći -, naveo je Marinković.

On je napomenuo da oni koji planiraju cjelokupan rod pšenice distribuirati na tržište treba da obrate pažnju na sortiment i pokušaju doći do sorti koje su prihvatljive i mlinsko-pekarskom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana