U toku rekonstrukcija Muzičke škole "Branko Smiljanić" u Gradišci (FOTO)

M. V.
U toku rekonstrukcija Muzičke škole "Branko Smiljanić" u Gradišci (FOTO)

GRADIŠKA - U toku je rekonstrukcija OMŠ "Branko Smiljanić" jednog od značajnih istorijskih objekata u Gradišci, u kome se već dvije decenije odvija osnovno muzičko obrazovanje.

Zamijenjeni su krov i prozori, te urađena priprema za fasadiranje.

- U međuvremenu su srušeni zidovi u prizemlju, kako bi se moglo pristupiti preuređenju postojećih, odnosno izgradnji dodatnih prostorija - rekao je direktor ove ustanove Ivan Ristić.

On navodi da zbog starosti građevine i određenih potreba za kvalitetnijim odvijanjem nastavnog procesa, u odnosu na prvobitni plan, biće neophodno realizovati dodatne zahvate.

- Insistirali smo na izgradnji koncertne sale, koja planom rekonstrukcije nije bila predviđena. Osim toga, sprat, koji je ranije bio u privatnom vlasništvu, nije bio obezbijeđen grijanjem, pa je i te instalacije neophodno postaviti, te zamijeniti podove - pojašnjava Ristić koji dodaje razumijevanje i podršku Gradske uprave, koja, sa republičkom Vladom, finansira realizaciju ovog projekta.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da je obrazovanje najznačajnija investicija.

- Ulaganje u infrastrukturno opremanje, obrazovanje, pomoć mladim kroz projekte, podsticanje zapošljavanja, naše je opredjeljenje i obaveza. To je princip koji u praksi daje dobre rezultate. Zato svake godine povećavamo budžetske stavke za različite vidove pomoći i stimulisanja mladih – istakao je Adžić.

Prema podacima kojim raspolaže Bojan Vujčić, direktor Zavičajnog muzeja, kuću je izgradila porodica Džinić, u vrijeme kada je građen Savski kej u periodu od 1903. do 1906. godine.

- Ragi-beg Džinić jedan od najbogatijih zemljoposjednika u BiH je na najljepšem mjestu na tkz. Korzu sagradio kuću koja je pored zgrade Vijećnice i Hotela „Kajzer“ danas jedini objekat preostao iz tog perioda - pojašnjava Vujčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana