U toku realizacija donacije od 10 miliona evra za deminiranje

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Predstavnici Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Evropskog fonda za mir razgovarali su danas o detaljima realizacije donacije ovog fonda u deminerskoj opremi Oružanim snagama BiH u vrijednosti 10 miliona evra, koja je u toku.

Riječ je o donaciji 34 vozila podrške za deminiranje, 34 vozila za medicinsku podršku, te medicinske opreme i 150 metal-detektora, saopšteno je iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva odbrane izrazili su zahvalnost za ovu pomoć i nadu da će se u što skorije vrijeme pristupiti realizaciji te donacije.

"Oružane snage BiH su među rijetkim vojskama u svijetu koje mine uklanjaju prema strogim humanitarnim standardima, te obavljaju oko 30 odsto svih aktivnosti u procesu uklanjanja mina u BiH", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da time Oružane snage BiH daju i više nego značajan doprinos stvaranju bezbjednog okruženja, a na polju međunarodne saradnje dobre rezultate ostvaruje i Centar za deminiranje Oružanih snaga BiH u kojem pripadnici vojski partnerskih zemalja imaju priliku učiti o domaćim iskustvima u uklanjanju mina.

Delegacije su tokom razgovora predvodili pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i program menadžer Evropskog fonda za mir Anđelika Lazar.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana