U Srpsku stigao novi toplotni talas

SRNA
U Srpsku stigao novi toplotni talas

BANjALUKA - U Republiku Srpsku stigao je novi toplotni talas tokom kojeg će od ponedjeljka do srijede temperatura vazduha biti 40 stepeni Celzijusovih.

Maksimalna temperatura vazduha danas i sutra biće od 33 do 38, od ponedjeljka do srijede do 40, a u četvrtak od 30 do 37 stepeni Celzijusovih.

"Tokom ovog perioda biće pretežno suvo i sunčano, a kratkorajna vrlo slaba kiša sa grmljavinom moguća je samo ponegdje", rekla je Srni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Ana Stojanović.

Ona je upozorila da je, usljed ovih visokih temperatura vazduha već duže vrijeme i nedostatka padavina, znatno povećan rizik od požara na otvorenom.

"U narednim danima u Hercegovini će duvati umjereno do jaka bura, što će dodatno pojačavati rizik od požara", ističe Stojanovićeva.

Ona je dodala da se blagi pad temperature očekuje od petka, 16. avgusta.

"Tada su moguće i padavine, mada ne vjerujemo da će biti nekih ozbiljnijih padavina. Nakon toga je moguć novi toplotni talas, ali za sada ne možemo pričati o tome", rekla je Stojanovićeva.

Ona je podsjetila da su u junu i julu bila dva toplotna talasa u Srpskoj.

Stojanovićeva je navela da će po svemu sudeći ovo ljeto biti toplije od prosjeka, kao i da je moguće da će i u septembru temperature vazduha biti više od prosjeka.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana