U Srpskoj postoje određeni kapaciteti za borbu protiv sajber napada, a u BiH i FBiH nikakvi

Srna
U Srpskoj postoje određeni kapaciteti za borbu protiv sajber napada, a u BiH i FBiH nikakvi

SARAJEVO- U Republici Srpskoj postoji određena legislativa, kao i kapaciteti za borbu protiv sajber napada koje treba dorađivati, dok na nivou institucija BiH i Federacije BiH ne postoje nikakvi kapaciteti, izjavio je zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Mladen Mrkaja.

"Tu se prije svega misli na uspostavu standardizovanih timova koji se grade u okviru vladinih i nevladinih kapaciteta, a služe kao prvi stub odbrane pri sajber napadu", naveo je Mrkaja novinarima u Sarajevu povodom početka projekta "Izgradnja sajber bezbjednosti u BiH".

Ovaj projekat, koji je počeo danas istoimenom konferencijom, ima za cilj razmjenu iskustava u regionu i izgradnju kapaciteta u borbi protiv sajber kriminala u BiH.

Mrkaja je naveo da primjena ovog projekta dolazi u izazovno vrijeme kada su institucije BiH sve više meta sajber napada.

"Zbog toga smatram da treba da iskoristimo priliku i pomoć Njemačke da izgradimo kapacitete u borbi protiv sajber napada koje institucije BiH na svim nivoima dočekuju nespremne", istakao je Mrkaja.

Ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen izrazio je nadu da će današnja konferencija biti samo jedan od serije događaja, kao i početak procesa izgradnje sajber otpornosti u BiH.

"Zbog toga smo danas zajedno sa UNDP-om organizovali ovu konferenciju na koju smo doveli stručnjake iz raznih zemalja, uključujući Njemačku, kao i lokalne i regionalne stručnjake", istakao je Fičen i dodao bi sajber bezbjednost na Balkanu doprinijela ukupnoj bezbjednosti u čitavoj Evropi.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera naglasila je da digitalni razvoj i napredak može pomoći ljudima u ispunjavanju njihovih ciljeva, ali i da on sa sobom nosi i određene prijetnje koje mogu pogoditi cjelokupno društvo.

"Zbog toga je bitno da u ovom procesu učestvuju sve zainteresovane strane, privatni sektor, vlade, kao i međunarodne i regionalne organizacije i institucije", rekla je Nedera.

Tokom konferencije predstavljena je i simulacija sajber napada, te naglašena važnost funkcionisanja infrastruktura sajber bezbjednosti, međusobne povezanosti, saradnje i komunikacije na regionalnom i međunarodnom nivou.

Ovaj projekat finansira Vlada Njemačke, a sprovodi UNDP u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana