U spomen području Donja Gradina otvorena izložba učeničkih radova

SRNA
U spomen području Donja Gradina otvorena izložba učeničkih radova

KOZARSKA DUBICA - U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina otvorena je izložba literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola o temi stradanja u logoru Jasenovac.

U prisustvu učenika izložbu su otvorili ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i direktor Republičkog predagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Stojičićeva je u izjavi novinarima istakla da Ministarstvo ima obavezu da kroz obrazovni sistem uči buduće generacije onome što se dešavalo na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu, logoru Jasenovac i Donjoj Gradini.

"Strahote i užas koji su se dešavali ovđe ne smiju da se zaborave i njegujući kulturu sjećanja kroz ovu izložbu imamo priliku da učenici iskažu svoj stav i viđenje onoga što se dešavalo u logoru Jasenovac kroz pisanje i crtanje koje je garancija sjećanja", dodala je Stojičićeva.

Damjanović je naveo da je na konkurs pristiglo više od 1.000 učeničkih radova o temi stradanja u Jasenovcu koji su urađeni kvalitetno i predstavljaju prava umjetnička đela.

"Naš cilj je da se ne zaboravi šta se dešavalo od 1941. do 1945. godine u Jasenovcu i Donjoj Gradini", rekao je on.

On je istakao da se u Jasenovcu i Donjoj Gradini dogodio strašan genocid nad srpskim narodom i ostalim narodima koji su stradali.

"Nastojimo da na ovaj način prenesemo sjećanje na učenike osnovne i srednjih škola", dodao je Damjanović.

Na izložbi su uručene nagrade učenicima koji su imali najbolje radove. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana