U Sofiji obilježeno 700 godina od smrti kralja Milutina

Srna
U Sofiji obilježeno 700 godina od smrti kralja Milutina

SOFIJA - U Crkvi Svete nedjelje u Sofiji danas je svečanom arhijerejskom liturgijom i tradicionalnim presvlačenjem moštiju srpskog kralja Milutina obilježeno 700 godina od njegove smrti.

U Bugarskoj se od 27. oktobra nizom manifestacija obilježava 700 godina od smrti srpskog kralja Milutina, čije mošti počivaju u Crkvi Svete nedelje u Sofiji i čiji je kult u toj zemlji jak još od 16. vijeka.

Savjetnik predsjednika Srbije za kulturu Dejan Savić rekao je da je današnji događaj izvanredan ne samo crkveni, već i istorijski praznik, koji na najljepši način ujedinjuje dva naroda - srpski i bugarski.

On je dodao da se uprkos mjerama zabrane protiv pandemije u crkvi okupio značajan broj vjernika, gostiju, prijatelja i svih onih ljudi koji su svjesni da je ovo praznik na koji se mora obratiti malo više pažnje.

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović podsjetio je na značaj kralja Milutina, koji je doveo srpsku državu do velikog uspona, u kulturnom smislu činio mnogo i bio poznat po svojoj darežljivosti i pomoći siromašnima, nemoćnima i bolesnima.

Belogradčiški episkop Polikarfa, vikarni episkop Sofijske mitropolije, kaže da se današnji praznik obilježava sa velikim dostojanstvom.

“Za dva naroda kralj Milutin je jedan veliki blagoslov, to je jedan svetac koji je za života učio vjerujući narod da ispunjava Božje zapovijesti i da poštuje pravoslavnu vjeru”, rekao je episkop Pofikarfa.

Kralj Milutin, drugi sin kralja Uroša, došao je na presto poslije abdikacije starijeg brata, kralja Dragutina, koji se povukao 1282. godine.

Milutin je za života sazidao na desetine crkava i manastira, među kojima su i Gračanica i Bogorodica Ljeviška.

Sahranjen je u svojoj zadužbini, manastiru Banjska, ali je njegovo tijelo poslije Kosovske bitke preneseno u Trepču, a 1460. godine u Sofiju, gdje se i danas nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana