U službi znanja tri decenije: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva proslavio jubilej

Miloš Vasiljević
U službi znanja tri decenije: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva proslavio jubilej

ISTOČNO SARAJEVO - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva proslavio je 30 godina uspješnog rada i poslovanja, a sa svečane akademije pod motom “U službi znanja” poručeno je da će u decenijama koje dolaze nastaviti da unapređuju kvalitet obrazovanja i doprinose razvoju kulture.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić istakao je da je Zavod stabilna institucija, jedini izdavač udžbenika u Srpskoj koji u svom portfoliju ima 20 knjižara.

- Proslavljamo veliki jubilej. Zavod je osnovan 4. septembra 1992. godine. Tada nije bilo nimalo lako osnovati preduzeće koje će se baviti udžbenicima i udžbeničkom politikom - kazao je Đenić na svečanosti, koja je u četvrtak uveče održana u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, nije bilo lako ni sačuvati Zavod sve ove godine, a da je kvalitet uvijek na prvom mjestu.

- Bilo je raznih pokušaja i privatnih lobija da se ukine, ali uspjeli smo da izdržimo. Danas možemo da pratimo situaciju u regionu i da nam mnogi zavide. Aktivni smo i na polju kulture, a nastavićemo da širimo svoju maloprodajnu mrežu. Otvorićemo i novu knjižaru u Istočnom Sarajevu. To je najbolji znak, ali i vizija gdje Zavod vidimo u budućnosti - kazao je Đenić dodavši da će nastojati da ostanu dominantni kada je riječ o izdavanju udžbenika, ali i da se šire na polju beletristike.

Prema njegovim riječima, Zavod u cjelosti prati obrazovni sistem, te su na polju digitalizacije udžbenika lideri u regionu.

I u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske ponosni su na Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, instituciju koja, prema riječima pomoćnice ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataše Cvijanović, prati cjelokupnu obrazovnu politiku resornog ministarstva i Vlade, apostrofirajući udžbeničku politiku kao važan segment.

- Bili smo svjedoci procesa digitalizacije sadržaja udžbenika, što se pokazalo posebno važno posljednjih godina jer je pandemija virusa korona nametnula takve potrebe - kazala je Cvijanovićeva. Ona je istakla da se Zavod za udžbenike aktivno bavi pitanjima u oblasti kulture, podsjetivši da su iznjedrili nagrade “Zlatna sova” i “Zlatna sovica”.

Veliki jubilej čestitao je i prvi čovjek Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakavši da je ova institucija u pravom smislu te riječi u službi razvoja i obrazovanja cijele Srpske.

- Ovo je institucija koja predstavlja svojevrstan transfer onoga što je napisano, što naša djeca uče u školama, ali i kroz ostale knjige čije su izdavanje pomogli. Zavod je institucija koja pruža podršku razvoju cijele Republike - kazao je Ćosić.

On smatra da je zavod koji izdaje udžbenike za osnovno i srednje obrazovanje primjer kako odgovorna država treba da se odnosi.

- Ukoliko bi izabrali neki drugi model kao što je to u nekim zemljama u okruženju, sigurno bi Srpska, kao osnivač ove institucije, izgubila svoj primat i uticaj na politiku kreiranja i izdavanja udžbenika - rekao je Ćosić.

Na svečanoj akademiji uručene su plakete i zahvalnice, te ovogodišnje nagrade “Zlatna sova” i “Sovica”. Dobitnik “Zlatne sove” je Dragana Knežević iz Negotina, dok su druga i treća nagrada pripale Ivanu Novčiću iz Kraljeva i Jadranki Milenković iz Niša. Dobitnik “Sovice” za ovu godinu je Sonja Arsić Vukomanović iz Beograda.

Predsjednica žirija za dodjelu ovogodišnje “Zlatne sove” Sanja Macura čestitala je Zavodu 30 godina postojanja te napomenula da je “Zlatna sova” jedan od velikih projekata. Podsjetila je da se već deset godina dodjeljuje ova književna nagrada.

Druženje sa književnicima

Povodom 30. rođendana Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva juče je organizovano druženje sa dobitnicima ovogodišnjih književnih nagrada “Zlatna sova” i “Sovica”. Bojan Đenić je naglasio da je Zavod do sada objavio 30 romana nagrađivanih na konkursu “Zlatna sova” i pet na konkursu “Sovica”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana