U slučaju nestanka djeteta ne čekati 24 sata za prijavu

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA - Pripadnici Policijske uprave Bijeljina danas su tokom predavanja predstavnicima Savjeta roditelja i zaposlenima u Osnovnoj školi "Dvorovi" naglasili da roditelji ne treba da čekaju 24 sata kako bi prijavili eventualni nestanak djeteta.

Tokom predavanja u okviru kampanje "Provjerite - razmislite - prijavite" policijski službenici ukazali su na sve što je potrebno da se uradi, te koje su bitne procedure u slučaju nestanka djeteta.

Pomoćnik komandira Policijske stanice dva Policijske uprave Bijeljina Srećko Panić rekao je da predavanja organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Centar za nestalu djecu.

On je dodao da su predavanja organizovana u 16 zemalja na 14 jezika i da predavači pokušavaju da poduče roditelje šta da urade u slučaju da njihovo dijete nestane.

"Predavanje smo podijelili po segmetima, da li je riječ o maloj djeci, djeci preškolskog uzrasta ili o tinejdžerima. Koraci u njihovom postupanju treba da idu redom, baš kao što to naziv predavanja i kaže, da provjere, razmisle i prijave nestanak", rekao je Panić.

On je dodao da roditelji treba najprije da razmisle i provjere na karakterističnim mjestima gdje bi dijete moglo da se nalazi, zatim, nakon provjere, dobro da razmisle na osnovu čega je dijete nestalo, da li je riječ o otmici ili je samo otišlo od kuće, ili je riječ o nečemu trećem.

"Važno je da roditelje podučimo kako bi znali da ne mora da prođe 24 sata od nestanka djeteta, nego to odmah može da se radi prijavom u najbližu policijsku stanicu, putem telefona 122", naveo je Panić.

Kampanju "Provjerite - razmislite - prijavite", od 20. do 31. maja, sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Međunarodnom organizacijom "Amber alert Evropa". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana