U Šargovcu služen parastos za 52 ubijena đaka

M. Vasiljević
U Šargovcu služen parastos za 52 ubijena đaka
Foto: Dražan Oskar Poderović | U Šargovcu služen parastos za 52 ubijena đaka

BANjALUKA - U Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u banjalučkom naselju Šargovac služen je parastos i održan čas povodom 81 godine od stradanja 52 učenika te škole koje su na mučki način ustaše ubile 7. februara 1942. godine.

Nakon služenja parastosa, učenici ove škole izveli su istorijski čas, u kojem su podsjetili na golgotu koju su prošli srpski đaci, koji su u ovoj školi stradali 7. februara 1942. godine.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić kazala je da su djeca od strane ustaške ruke ubijeni samo za što su bili druge nacije i vjere.

"Ovdje smo i da se poklonio žrtvama i da pošaljemo poruku mira, ljubavi i želje da se nikada i nigdje ne desi. Moramo čuvati kulturu sjećanja  i da budući naraštaji budu upoznati sa ovim događajem" rekla je Stojičićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da iz ovog moramo izvući pouke, da se prisjećamo svakog čovjeka za ideju da budemo svoji na svome.

"Svako ko vam dira djecu želi da nestanete, a to je željela NDH. Zato se sjećamo i glasno govorimo" rekao je Stanivuković.

 

Direktor OŠ "Đura Jakšić" Darko Tomić rekao je da se baš 7. februara ovdje okupljaju od 2012. godine  kako bi dali pomen na nevino stradale kroz istorijski čas prisjećajući se strašnog zločina.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana