U Republici Srpskoj posječeno skoro tri miliona kubnih metara drvne mase

srna
Foto: arhiva

BANjALUKA - U Republici Srpskoj je u 2020. godini posječeno približno tri miliona metara kubnih bruto drvne mase, saopštio je Republički zavod za statistiku povodom 21. marta - Međunarodnog dana šuma.

U 2020. godini je u Srpskoj u visokim šumama sa prirodnom obnovom bilo 161,56 miliona metara kubnih zaliha sa godišnjim zapreminskim prirastom od skoro 3,68 miliona metara kubnih.

Republički zavod za statistiku je je naveo i ovogodišnje ključne poruke na Međunarodni dan šuma kojima je navedeno da su šume neophodne za planetarno zdravlje i dobrobit ljudi, kao i da šumski sektor stvara poslove za najmanje 33 miliona ljudi, dok ove proizvode koriste milijarde ljudi.

"Održivo korišćenje šuma će nam pomoći da pređemo na ekonomiju zasnovanu na obnovljivim, višekratnim i reciklažnim materijalima", jedna je od poruka.

U porukama se navodi i da proširenje upotrebe šumskih proizvoda doprinosi neutralnosti ugljenika i da su šume od vitalnog značaja za održavanje proizvodnje hrane.

"Potrebno je više akcija da se zaustavi krčenje šuma i degradacija", poruka je za ovogodišnji Međunarodni dan šuma, uz sugestiju da treba birati proizvode od drveta iz legalnih i održivih izvora.

Generalna skupština UN je 2012. godine proglasila 21. mart Međunarodnim danom šuma mi na taj dan se slavi i podiže svijest o značaju svih vrsta šuma.

Na svaki Međunarodni dan šuma, države iz cijelog svijeta se podstiču da preduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore da organizuju aktivnosti koje uključuju šume i drveće, kao što su kampanje sadnje drveća. /kraj/nb/sđp
Sandra
Dijani Hrkalović produžen pritvor za još 30 dana

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor za još 30 dana bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, optuženoj za trgovinu uticajem.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana