U rebalans prvi put uvesti subvencije za privatne vrtiće

Srna
Foto: arhiva

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor najavio je danas da će u rebalans budžeta grada, koji bi pred odbornicima trebalo da se nađe u maju, prvi put biti uvrštene subvencije za privatni vrtić.

"Prethodnih godina je bilo da su vršene određene podjele između djece koja pohađaju privatni i djece koja pohađaju državni vrtić. Na prijedlog Kluba odbornika SNSD-a i zahtjev roditelja, čija djeca pohađaju privatnu predškolsku ustanovu, odlučili smo da to na rebalansu budžeta uvrstimo kao posebnu stavku", rekao je Javor novinarima u Prijedoru.

On je istakao da ni djeca ni roditelji nisu krivi što u vrtićima čiji je grad osnivač nema dovoljno kapaciteta za smještaj, te izrazio nadu da će u ovoj godini početi gradnja novog vrtića i da će on biti stavljen pod krov do kraja godine.

"Imamo određene sastanke u narednom periodu sa predsjednicom Republike Srpske i premijerom. Oni će nam pomoći u određenom iznosu, a u određenom iznosu to će finansirati grad", dodao je Javor.

On je pozvao i vlast i opoziciju da se ujedine oko ovog prijedloga.

"Sam iznos koji će biti odobren to ćemo se dogovoriti naknadno, nakon što sagledamo detaljno finansijsku situaciju", naveo je Javor.

On je podsjetio da je cijena u javnom vrtiću 450 KM od čega grad plaća 300 KM, a roditelji 150 KM, dok boravak u privatnom vrtiću roditelje košta 240 KM, da ima naznaka da će kroz nekoliko dana poskupiti na 280 KM. Grad, kaže, razmatra mogućnost subvencije u iznosu od 25 do 50 odsto odnosno između 70 i 140 KM mjesečno po djetetu.

Prema njegovim riječima, u javnom vrtiću ispod crte je u ovoj radnoj godini ostalo oko 180 djece, a u privatnom između 50 i 70, te je iz tog razloga, kada bude počela gradnja vrtića, traženo da se u projekat uvrsti 220 djece.

"Naravno, sve je znatno poskupilo. Nažalost, projekcija je bila nekada da se to može uraditi za dva miliona maraka, nešto manje. Sada to ide na tri - tri i po miliona maraka", rekao je Javor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana