U pripremi 173. Vašar

GS
Foto: Derventski list

Pripreme za 173. izdanje najdugovječnije manifestacije u Derventi uveliko su u toku, a vašarski karavan na Sajmištu će dočekivati posjetioce od 27. do 31. avgusta.

Derventski Vašar sa dubokim korijenima u prošlosti dio je velikogospojinskih svečanosti u gradu na Ukrini, odnosno proslave 28. avgusta, Dana  grada i Velike Gospojine, krsne slave Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Odbor za organizaciju i održavanje Vašara usaglasio je vašarski red, cjenovnik usluga, te radno vrijeme trgovinskih, zanatskih i uslužnih objekata na području grada u dane trajanja Vašara, a ove odluke biće objavljene i u jednom od narednih brojeva Derventskog lista.

Svečarske dane Derventi, uz Vašar, upotpuniće i Sajam privrede i turizma, te sportske i kulturno – zabavne manifestacije udruženja građana, ali i sadržaji koji su ponovo oživjeli prethodnih godina.

Riječ je o Narodnom zboru kod Stare crkve, koji je svojevrsni povratak u prošlost i u same začetke Vašara.

Direktorica Narodne biblioteke „Branko Radičević“ Mirjana Plisnić kazala je da će zbor kod Stare crkve biće održan 26. avgusta od 19 časova.

– Nastojimo da, kao i prethodne dvije godine, oživimo tradiciju okupljanja naroda kod Stare crkve u Srpskoj varoši, vratimo sat na 1851. godinu, kada su osveštani temelji Stare crkve, a narod se na zboru okupljao u slavlju i radosti zbog izgradnje prve pravoslavne crkve u Derventi. To je bio temelj za početak derventskog Vašara, čiju tradiciju treba da čuvamo, a poslije uvršćavanja na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Republike Srpske, ovo je korak ka kandidaturi za zaštitu pod UNESKO – kazala je Plisnićeva dodavši da je na zboru planiran i kulturno – umjetnički program koji će biti usaglašen u narednim danima.

Ona je takođe podsjetila da je sa ciljem očuvanja Vašara priređena i izložba „Vašar je bio, a na Vašaru…“ koja je dostupna u prostorijama biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana