Voda ušla u više od 200 objekata, oštećena infrastruktura

Gordana Kopanja
Foto: RTRS

PRIJEDOR – Starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor Radovan Martić rekao je za RTRS da je noćas zaplavljeno više od 200 kuća i pomoćnih objekata u ovom gradu.

U Prijedoru je poplavljeno oko 200 kuća i pomoćnih objekata usljed obilnih padavina. Najteže je u naselju Vrbice i Topolik gdje se izlila rijeka Miloševica.  

-Poslije ponoći je pukao nasip na rijeci pa su kuće i pomoćni objekti poplavljeni u naselju Vrbice. Uprkos poplavi nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva - istakao je Martić.

Dodaje da su  stanovnici Prijedora proveli besanu noć, ali da je najveći dio vode ispumpan.

Istakao je da je prvi zadatak jutros popravak nasipa, te obilazak naselja i praćenje stanja na terenu.

Dodao je da su vatrogasci prve dojave o zaplavljenim putevima dobili nešto iza 20 časova i da su od tada na terenu.
-Imali smo sedam zahtjeva za ispumpavanje vode i sve smo ispoštovali. Uklonili smo jedno oboreno drvo po dojavi, a svo ostalo vrijeme bili smo na usluzi kolegama iz civilne zaštite - naveo je Martić.

On kaže da se u naselju Vrbice našla ogromna količina vode i da je teška mehanizacija kopala rupu da se voda slije u nju, a onda su je vatrogasci odatle ispumpavali.

-To su minuti, to je dramatično, gledati kako voda u kratkom roku sa pet centimetara raste na 40. Brzina u reagovanju je neophodna - dodao je Martić.

U toku je sanacija nasipa u Vrbicama koji se popunjava vrećama sa pijeskom.

- Voda se povukla sa zaplavljenih puteva u Prijedoru, trenutno nema ugroženih stambenih objekata i slijedi sanacija oštećene infrastrukture - izjavio je Srni Draško Đenadija iz gradskog Odsjeka civilne zaštite.

Najviše vode bilo je u naseljima Vrbice i Topolik, na ulicama Slavka Rodića, Kozarska i Aleja Kozarskog odreda, te na putu od Pašinca ka Palančištu.

Đenadija je naveo da je kiša prestala padati noćas oko tri časa i nakon toga je krenuo blagi pad rječice Miloševice.

-Sada su svi vodotoci u koritu. Na terenu nema vode i poplavljenih objekata, ali ima štete na putnim komunikacijama i inrfastrukturi. Očekujemo da službe mjesnih zajednica prikupe podatke - rekao je Đenadija.

On je dodao da je u naselju Vrbice ostalo vode po prirodnim depresijama da se ispumpa.

Kiša koja je od popodnevnih časova neprekidno padala na području Prijedora juče je prodrla u kuće i pomoćne objekte u više naselja ovom gradu, a poplavljen je bio i put Prijedor-Kozarska Dubica.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice, gradske Civilne zaštite od večeri bili na terenu, a dostavljen je pijesak za privremenu odbranu domaćinstava.

Predstavnici Gradske uprave obišli su poplavljeno područje.

Draško Đenadija je sinoć rekao da je zatvoren saobraćaj na dubičkoj cesti u blizini sportske dvorane na Urijama i da je došlo do prelivanja vode preko puta za Palančište.

-Uzrok je velika količina padavina u kratkom vremenu i nedovoljan kapacitet slivnika da prime tu količinu. Veliki vodostaji nisu se izlili, rijeke su u koritima i od njih za sada opasnost ne prijeti - rekao je Đenadija.

On je naveo da se prave privremeni nasipi, postavljaju vreće s pijeskom i ispumpava voda iz podrumskih prostorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana