U planu dva nova studijska programa na fakultetu u Trebinju

Srna
U planu dva nova studijska programa na fakultetu u Trebinju

TREBINjE - Fakultet za proizvodnju i menadžment iz Trebinja planira pokretanje dva nova studijska programa, kao i inoviranje postojećih i njihovo usklađivanje sa potrebama tržišta rada, izjavio je Srni dekan Obrad Spaić.

On je naveo da se planovi Fakulteta odnose na nastavak razvoja ove ustanove, upis većeg broja studenata i poboljšanje uslova studiranja i rada. "Prije svega, već uveliko pripremamo elaborate za pokretanje dva nova studijska programa, jedan na prvom, a jedan na trećem ciklusu studija", rekao je Spaić. U 2023.

OSTVARENI BROJNI USPJESI

Spaić je istakao da je Fakultet za proizvodnju i menadžment iz Trebinja i u ovoj godini postigao značajan uspjeh kako u nastavnom procesu tako i u naučnoistraživačkom radu i saradnji sa privredom i lokalnom zajednicom, čime je nastavio svoj razvojni put. On je naveo da je u prošloj godini uspješno završena akreditacija sva četiri studijska programa, i to: prvog i drugog ciklusa studija studijskog programa Industrijsko inženjerstvo i menadžment, te prvog i drugog ciklusa studija studijskog programa Industrijsko inženjerstvo za energetiku.

"Rješenjem o akreditaciji studijskih programa izdatim od Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske potvrđen je standard kvaliteta studijskih programa Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, u odnosu na Kriterijume za akreditaciju studijskih programa u Republici Srpskoj i BiH i standarde i smjernice za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja", naglasio je Spaić.

Prema njegovim riječima, u laboratorijama Fakulteta i Fab-lab centru uspješno su realizovana sva tri naučnoistraživačka projekta koja je sufinansiralo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske. Spaić je naveo da je realizovan međunarodni projekat "Ljetnja škola Stem lidera" /Summer School for (STE)M Leaders/, koja je u Petrovcu okupila 24 studenta sa univerziteta na Balkanu, kao i veći broj projekata za potrebe Pravnog, Medicinskog i Filozofskog fakulteta, "Industrije alata", te Udruženja inovatora istočne Hercegovine i grada Trebinja.

ŽIVA IZDAVAČKA DJELATNOST I REGIONALNA SARADNjA

Spaić je napomenuo da je Fakultet u prošloj godini izdao i prvi broj časopisa "Industrijsko inženjerstvo i menadžment", te monografiju "Upravljanje kvalitetom praćenjem stabilnosti i sposobnosti procesa" autora Radoslava Vučurevića i univerzitetski udžbenik "Obrada rezanjem" koji je njegovo djelo

. "U pripremi je drugi broj časopisa Industrijsko inženjerstvo i menadžment", naveo je on. Spaić je ukazao da je u prošloj godini nastavljena saradnja sa tehničkim fakultetima u okruženju, kao što su mašinski fakulteti u Podgorici i Banjaluci, te Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

"Uspostavljena je i izuzetna saradnja sa Fakultetom prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti i Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Sveučilišta u Mostaru. Saradnja je uspostavljena kako u nastavnom tako i u naučnoistraživačkom radu", potvrdio je Spaić.

CILj - PRIVUĆI VIŠE STUDENATA Spaić je rekao da je Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju u školsku 2023/24. godinu upisao više studenata nego prethodne, napominjući da to i dalje nije znatan broj, ali da je uspjeh svako povećanje u vrijeme odlaska mladih na univerzitete u okruženju i loših demografskih pokazatelja. On je napomenuo da je u prošloj godini Fakultet promovisan u svim srednjim školama istočnog dijela Republike Srpske, te da su predstavnici ove visokoškolske ustanove učestvovali na danima otvorenih vrata Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji su održani na Palama, u Doboju, Bijeljini i Trebinju.

Prema Spaićevim riječima, Fakultet ima izuzetnu saradnju sa "Elektroprivredom Republike Srpske" i njenim zavisnim preduzećima, "Industrijom alata" Trebinje, Udruženjem inovatora istočne Hercegovine, trebinjskom Gradskom upravom, Rektoratom i svim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te srednjim školama istočne Hercegovine.

"Zahvaljujući ovako dobroj saradnji i predanom radu svih zaposlenih i studenata, Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje i postiže dobre rezultate", istakao je Spaić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana