U Mrkonjić Gradu obilježeno 29 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

G.S.
Foto: Srna

MRKONjIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu danas je služen parastos za Srbe u zapadnoj Krajini, ubijene prije 29 godina tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH, na 13 zapadnokrajiških opština. Kod spomen-obilježja masovne grobnice na gradskom groblju u Mrkonjić Gradu položeni su vijenci i cvijeće.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Dragan Vođević rekao je da se obilježavanjem 29 godina od stradanja i progona Srba iz 13 zapadnokrajiških opština čuva sjećanje na bolnu prošlost, ali i učvršćuje odlučnost da se nikada ne dozvoli da se ovi tragični događaji ponove.

-Danas se sa tugom sjećamo jednog od najtežih trenutaka u novijoj istoriji našeg naroda – pada 13 zapadnokrajiških opština. Ovaj dan nas podsjeća na veliku žrtvu koju su dali mnogi naši sunarodnici, braneći ognjišta, slobodu i pravo da žive na svojoj zemlji - rekao je Vođević na obilježavanju 29 godina od zločina nad 2.214 srpskih civila i vojnika u ovim opštinama koji su počinili pripadnici hrvatskih oružanih snaga i takozvane Armije BiH.

On je istakao da se srpski narod u tom teškom periodu suočio sa neviđenim iskušenjima, ali je uprkos svemu preživio, uspravio se i izgradio Republiku Srpsku, kao simbol slobode i borbe za opstanak na ovim prostorima.

-Na ovaj dan, naše misli su sa svim nevino stradalim, sa onima koji su protjerani, sa onima koji su izgubili svoje najmilije. Ovdje smo da im odamo počast, da im kažemo da ih nismo i nećemo zaboraviti i da su njihova hrabrost i žrtva temelj na kojem počiva naša današnja sloboda - rekao je Vođević, koji je načelnik opštine Mrkonjić Grad.

On je ukazao da je obaveza ove generacije da gradi bolju budućnost, snažnu i stabilnu Republiku Srpsku, u kojoj će se svaki građanin osjećati sigurno i slobodno.

-Sada je vrijeme da, u znak poštovanja prema žrtvama, nastavimo da radimo na jačanju naših institucija i svih aspekata društva, kako bismo osigurali da njihovom žrtvom nije plaćena samo sloboda jednog naroda, već i budućnost generacija koje dolaze - rekao je Vođević.

Mrkonjić Grad je postao simbol srpskog stradanja, jer su u toj opštini 1995. godine počinjeni najstrašniji zločini nad starcima, ženama i djecom, poručio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Strahinja Erac.

-U najtežim trenucima Srbija nije okrenula leđa svojim sunarodnicima i nastaviće i dalje da im pomaže - rekao je Erac.

On je istakao da zločini koji su počinjeni moraju ostati zapisani i da treba njegovati kulturu sjećanja.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač-Bihać, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

U masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima bilo je 10 žena.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Kada je riječ o razaranju, samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Ovaj istorijski događaj od republičkog organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana