U Moskvi otvoren desetodnevni festival "Srpska utjeha ruskom srcu"

Tanjug
Foto: IN4S

PODGORICA - Na Pravoslavnom Svetotihonovskom univerzitetu u Moskvi održava se Međunarodni festival "Srpska utjeha ruskom srcu", na kome je do 28. oktobra planiran bogat program posvećen srpskom stvaralaštvu, kulturi i duhovništvu, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na programu festivala, koji je svečano otvoren u utorak, 18. oktobra, planirane su naučne konferencije, izložbe, filmski prikazi i premijere sa autorima, koncerti.

Vladika Konstantin, vikar patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila, pozdravio je učesnike i počasne goste festivala Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Njegovo preosveštenstvo episkopa pakračko-slavonskog Jovana i ambasadora Srbije u Rusiji Momčila Babića.

"Danas imamo jedinstvenu priliku da osjetimo iskustva Srpske crkve i čujemo glas njenih arhipastira. Nadam se da će naša saradnja biti korisna i ojačati naše bratske veze, nadahnjujući nas za aktivan rad i molitvu", naveo je vladika Konstantin.

Rektor Svetotihonovskog univerziteta protojerej Vladimir Vorobjov istakao je važnost očuvanja ljubavi, prije svega, među pravoslavnih hrišćana i dodao da ovaj univerzitet uvijek nastojao da doprinese održavanju dobrih odnosa među bratskim narodima.

U Sabornoj svečanoj palati održane su izložbe "Srpske svetinje - uništene i izgrađene" posvećene remek-djelima monumentalnog nasljeđa Kosova i Metohije, te prikaz poznatih slika srpske monahinje Marije (Antić) "Jasenovac. Vjernost i vaskrsenje. Budi vjeran do smrti i daću ti vjenac života".

Tokom otvaranja festivala "Srpska utjeha ruskom srcu" u prepunoj palati okupilo se oko šest stotina ljudi. Prikazan je kratki dokumentarni film "Do Hristove pobjede" protojereja Nikole Pejovića, a glavni događaj bio je posvećen liku i djelu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija koji je u novo vrijeme odredio sudbinu Crne Gore.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana