U Mlaki obilježeno 78 godina od prodora jesenovačkih logoraša

GS
U Mlaki obilježeno 78 godina od prodora jesenovačkih logoraša

U Mlaki kod Jasenovca obilježeno je 78 godina od prodora jasenovačkih logoraša.

U Hramu svetog proroka Ilije u Mlaki kod Jasenovca služen je pomen.

Obilježavanju je prisustvovao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj NDH na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac,prenosi RTRS.

Ustaše su u aprilu 1945. godine počele konačnu likvidaciju logora, što je podrazumijevalo da se ubiju svi preostali logoraši, uništi logorska arhiva i da se objekti logora spale i unište do temelja.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak prisustovao je danas u Mlaki kod Jasenovca obilježavanju 78 godina od proboja jasenovačkih logoraša i istakao da mnoge grobnice u močvarnoj ravnici podsjećaju na strahote koje je srpski narod ovdje doživio.

Selak je sa ocem i sinom u crkvi svetog Ilije u selu Mlaka prisustvovao liturgiji i parastosu za stradale Srbe i nebrojenu djecu, koje su ubile ustaše u ovom mjestu koje je bilo dio zloglasnog logora smrti Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

"Mnoge grobnice u močvarnoj ravnici, u kojima i danas počivaju naši preci, podsjećaju na strahote koje je naš narod ovdje doživio", napisao je Selak na društvenim mrežema.

On je naveo da su u sistemu logora smrti Jasenovac, koji je površinski bio šest puta veći od Aušvica, ubijeni i mnogi njegovi preci.

"Dužni smo da čuvamo sjećanje na stradale i da se molimo za njihove mučeničke duše. Slava im", napisao je Selak.

U objavi Selak je napisao i imena svojih predaka koji su stradali od ustaške ruke u logoru smrti Jasenovac.
 

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, na dan proboja u logoru Jasenovac je bilo 1.073 logoraša, od kojih je 600 krenulo u proboj, a preživjelo je 90.

Za vođu proboja je izabran Ante Bakotić, koji je dao znak za početak ustanka 22. aprila 1945. godine u 9.50 časova.

Naoružani ciglama i daskama, logoraši su navalili na vrata zgrade, a bunker pored kapije uspio je onesposobiti Mile Ristić puškomitraljezom otetim od ustaše, čime je omogućio logorašima da izađu izvan logorskih zidina.

Profesor Gideon Grajf, istoričar specijalizovan za Holokaust, navodi da je Jasenovac bio daleko brutalniji od Aušvica, gdje su u procesu "pročišćenja hrvatske nacije" srpska djeca ubijana zajedno sa odraslima.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u Jasenovcu je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Knežević prisustvovao molitvenom sjećanju i Mlaki

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević najavio je da će pokrenuti inicijativu da Podgorica dobije Ulicu jasenovačkih žrtava.

Knežević je danas u Mlaki prisustvovao molitvenom sjećanju i liturgiji u hramu Svetog proroka Ilije povodom 78 godina od proboja jasenovačkih logoraša iz zloglasnog logora.

Lider DNP-a je položio vijenac u spomen-komleksu u Jasenovcu i tom prilikom istakao da su svi dužni da čuvaju kulturu sjećanja na genocid koji se dogodio nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, posebno u ovom koncentracionom logoru, u kojem je stradalo više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Knežević je rekao da će pokrenuti inicijativu da u Podgorici jedna ulica dobije ime Ulica jasenovačkih žrtava, jer se na takav način, kroz nezaborav, može spriječiti da se takva stradanja više nikada ne ponove, saopšteno je iz DNP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana