U Međuvođu izgradnja hrama posvećenog Jasenovačkim novomučenicima

SRNA
U Međuvođu izgradnja hrama posvećenog Jasenovačkim novomučenicima

KOZARSKA DUBICA - U selu Međuvođe u Kozarskoj Dubici u toku je izgradnja hrama posvećenog Jasenovačkim novomučenicima, prvog na ovim prostorima posvećenog žrtvama Jasenovca, koji se gradi uz pomoć donacija Srba iz svih krajeva svijeta.

Paroh knežički Željko Jevđenić rekao je da je u Međuvođu bila prva stanica sa koje su iz obruča na Kozari mučenici vođeni na jasenovačka stratišta i da će upravo na tom mjestu biti izgrađen hram posvećen njima i njihovoj žrtvi.

"Nametnulo se samo po sebi da se ovdje izgradi hram Jasenovačkim novomučenicima, jedini hram u Eparhiji banjalučkoj posvećen njima, jedini hram u Krajini koji će biti, ne samo mjesto molitvenog okupljanja, nego i mjesto naše žrtve u sjećanje na njih", izjavio je Jevđenić novinarima.

U toku je nabavka materijala za izgradnju hrama, u akciju se uključuju Srbi iz svih krajeva svijeta, među njima i Zoran Gvozden, koji sada živi u SAD u Milvokiju, a potiče iz ovih krajeva.

"Sa prikupljanjem sredstava krenulo se prije godinu dana. Organizujemo privatne zabave, humanitarne večeri i prikupljamo sredstva za izgradnju hrama Svetih novomučenika jasenovačkih i nadamo se da ćemo, uz Božiju pomoć, u tome i uspjeti", istakao je Gvozden.

Predsjednik Srpskog saveza iz Švedske Tomislav Čolić apelovao je da se Srbi iz Potkozarja, ali i svi koji žive u dijaspori, uključe u akciju, istakavši da novac ide direktno za kupovinu materijala za izgradnju.

Mještani kažu da će stanovnici ovih sela pomoći izgradnju hrama koji će biti još jedno svjedočanstvo stradanja naroda ovog kraja u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Kozarske Dubice Zoran Sinkić nada se da će "Prosvjeta" uputiti snažan apel narodu da se okupi oko ovog hrama, koji je zalog generacije za buduće naraštaje.

"Svaki pedalj ove zemlje natopljen je krvlju nevinih, a naša dužnost je da uspomenu na njih čuvamo i prenosimo mladim generacijama. Izgradnjom hrama posvećenog Jasenovačkim novomučenicima njihova žrtva biće zauvijek otrgnuta od zaborava", rekao je Sinkić.

Na temeljima hrama u Međuvođu 13. septembra biće molitveno obilježen praznik Svetih novomučenika jasenovačkih, a potom će uslijediti početak njegove izgradnje.

U Drugom svjetskom ratu narod Kozare i Potkozarja dao je nemjerljivu žrtvu. Nakon bitke na Kozari, hiljade nevinih i nemoćnih, većinom djece, žena i staraca, završilo je u logoru Jasenovac, gdje ih je dočekala stravična smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana