U Maglaju proslava slave hrama Svetog proroka Ilije

Srna
U Maglaju proslava slave hrama Svetog proroka Ilije

MAGLAJ - Crkva Svetog proroka Ilije u Maglaju u prisustvu brojnih vjernka proslavlja Ilindan, slavu ovog hrama i zaštitnika ove crkvene opštine.

Sveštenik Vladimir Kukić rekao je Srni da ovaj hram podignut 1908. godine i da je ovogodišnja posjeta vjernika izuzetna.

"Vidimo danas mnoštvo i naroda sa nekadašnje parohije koji danas gravitiraju Doboju, a imamo i goste iz drugih lokalnih zajednica", naveo je Kukić.

Kumovi slave su Dragiša Maličić i Radule Lazić, a za narednu godinu kumstvo preuzima Zlatko Maksimović.

Lazić, koji je sa područja Gornjeg Rakovca, kaže da mu je ukazana velika čast da bude ovogodišnji kum slave hrama i da mu je drago što je ova tradicija nastavljena.

Rakovčanin Davor Vidaković, koji je zajedno sa sveštenikom Kukićem autor monografije "Na razmeđima vijekova - društveno istorijski pregled parohije maglajske 1883-2019", ukazao je na sve veću posjećenost ovakvim skupovima, uključujući i mlade.

Vidaković kaže da je monografija prvo takvo pisano djelo o maglajski parohiji i kraju, te da predstavlja ozbiljnu istoriografsku studiju koja počiva na relevantnim dokumentima i izvorima, sa ciljem da razbije trivijalne manipulacije istorijskim činjenicama i prikaže realnu sliku.

"Smatram da je važno da svaka crkva treba da ima monografiju o nastanku, da bude dostupna javnosti iz razloga što je mnogo ljudi zainteresovano i prate hronologiju dešavanja, a ujedno da se razumije priroda društvenih okolnosti i odnosa nekada i sada", rekao je Vidaković.

Sveti Ilija je veoma poštovan svetitelj u srpskom narodu i cjelokupnom pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovjednik hrišćanskih vrijednosti.

Ovog svetitelja u narodu još zovu i Gromovnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana