U Konjević Polju Jadar probio nasip; Stanovništvo nije ugroženo

G.S.
U Konjević Polju Jadar probio nasip; Stanovništvo nije ugroženo

MILIĆI - Rijeka Jadar probila je nasip u Konjević Polju, poplavljeno je priobalno područje, dok je ljudstvo sa mašinama upućeno na teren i rade na sanaciji štete, a stanovništvo i stambeni objekti nisu ugroženi, navedeno je u izvještaju Republičke uprave civilne zaštite.

Obilnije kišne padavine zabilježene su na teritorijama lokalnih zajednica Šipovo, Jezero i Kneževo, što je na teritoriji Šipova izazvalo oštećenja na više lokalnih puteva, a bilo je prijava o šteti u okviru domaćinstava.

Na području Milića primjećen je porast bujičnih vodotoka i došlo je do malog izlivanja na lokalnim putevima, ali saobraćaj i kretanje nisu onemogućeni i nema ugroženog stanovništva, ni stambenih objekata.

Kiša i dalje pada u opštini Lopare, što stvara mogućnost pojave klizišta, navode iz Civilne zaštite i dodaju da se na području ove opštine radi na sanaciji lokalnih puteva koji su bili poplavljeni. Odluka o vanrednoj situaciji na području ove opštine i dalje je na snazi.

Na području opštine Šekovići primjećen je porast lokalnih vodotoka i očekuje se dalji rast vodostaja i pojave klizišta. Nema ugroženog stanovništva, ni stambenih objekata.

Lokalni putni pravci prema selima Donja Krćina-Gornja Krćina, Donja Krćina–Tavna na području Ugljevika i dalje nisu u funkciji, ali je omogućen alternativni prilaz putnim pravcem Gornja Krćina–Bare–Gornja Pilica–magistralni put M14.1.

Vodostaji bujičnih vodotoka Janje, Gnjice, Lukavca, Modran i Tavne na području Bijeljine su u svojim koritima, a danas se nastavlja uređenje putne infrastrukture i uređenje korita bujičnih vodotoka u mjesnim zajednicama, koje su zahvatile bujične poplave u prethodnim danima.

Vodostaj rijeke Save na području Semberije je u blagom opadnju, a izmjerena vrijednost na vodomjernoj stanici Jamena je ispod redovne kote odbrane od poplava, dok je vodostaj rijeke Drine u stagnaciji, sa tendencijom blagog porasta.

Iz Republičke uprve dodaju da će ekipe civilne zaštite pratiti stanje na terenu i obilaziti potencijalno ugroženih područja, a po potrebi preduzimaće mjere iz Plana zaštite i spasavanja od poplava.

Na području Zvornika, Doboja, Trebinja, Bileće, Nevesinja, Gacka, Sokoca, Osmaka i Vlasenice stanje je redovno, prenosi RTRS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana