U klupama sve manje učenika

Jelena Bjelica
U klupama sve manje učenika

Banjaluka - U 187 centralnih i 522 područna odjeljenja osnovnih škola, te u 87 srednjih škola u Republici Srpskoj sutra počinje školska 2012/2013. godina.

U klupe će sjesti oko 100.000 učenika osnovnih i oko 52.000 učenika srednjih škola, a broj đaka i ove godine je manji.

- U prve razrede osnovnih škola upisan je 9.901 učenik, što je za 5,7 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, kad je upisan 10.501 prvačić. U prve razrede srednjih škola upisano je 11.626 učenika i još ima oko 900 slobodnih mjesta - rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović i dodao da će produženi boravak u ovoj školskoj godini biti organizovan u 40 škola za 1.907 učenika.

Prošle školske godine nastavu su pohađala 105.163 osnovca i 48.662 srednjoškolca.

Da je đaka u školama sve manje, pokazuje i primjer Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Ugljeviku, u čije će klupe ove godine sjesti 730 učenika ili 20 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, a za posljednju deceniju broj učenika u ovoj školi smanjio se za trećinu.

Direktor OŠ "Aleksa Šantić" Sreten Lukić istakao je da je ova ustanova 2003. godine imala 1.127 učenika.

- U ovoj školskoj godini imamo svega 74 upisana prvačića što je među najmanjim upisima polaznika koji je do sada zabilježen - kazao je Lukić.

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac poželjela je svim učenicima uspješan početak nove školske godine. Napominje da će početak školske godine donijeti novu radost za djecu, ali i novu brigu za roditelje - prije svega da li će za svoju djecu moći obezbijediti sve što je potrebno.

Naime, da bi opremili svoje školarce za prvi dan nastave roditelji su morali da izdvoje minimalno 600 KM za nabavku udžbenika, školskog pribora, odjeće... Vlada Srpske obezbijedila je 962.300 KM za nabavku udžbenika za 21.000 učenika prvih i drugih razreda osnovnih škola.

Dodatni trošak su instrukcije i privatni časovi, koji će, prema najavama, biti znatno skuplji u odnosu na prethodne godine, a za dvočas će trebati i do 30 maraka.

Zbog početka nove školske godine od ponedjeljka će u Srpskoj biti pojačana i kontrola učesnika u saobraćaju. Predstavnici Ministarstava prosvjete, unutrašnjih poslova i saobraćaja i veza uputili su apel vozačima da voze oprezno kako bi najmlađi učesnici u saobraćaju bili što bezbjedniji na putu od škole do kuće.

 - Njihova veća bezbjednost biće omogućena sprovođenjem aktivnosti kao što su kontrola tehničke ispravnosti vozila, ispravnosti znakova, te zamjena i postavljanje novih upozorenja - poručio je juče ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i upozorio sve prevoznike koji prevoze đake da svoja vozila drže u tehnički ispravnom stanju i da budu budni u svakom momentu.

Nastava u prvom polugodištu završava se 28. decembra. Drugo polugodište počinje 21. januara 2013. godine, a završava 14. juna 2013. godine.

Posjete

Premijer RS Aleksandar Džombić, Anton Kasipović i ministar unutrašnjih poslova Srpske Stanislav Čađo posjetiće Osnovnu školu "Zmaj Jova Jovanović" u Banjaluci povodom početka nove školske godine. Kasipović, Čađo i direktor policije Srpske Gojko Vasić prisustvovaće u Gradišci i Laktašima prijemu prvačića povodom početka nove školske godine i promocije akcije "Zaštitimo djecu u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana