U kafi samo kafa

Anita Janković Rečević
U kafi samo kafa

BANjALUKA - Kafedžije u Srbiji, zahvaljujući novim propisima, od početka mjeseca mogu biti sigurne da je kafa koju piju ekstra kvaliteta, a sudeći prema tvrdnjama nadležnih, ni potrošače u RS i BiH ne treba da brine sastav omiljenog napitka jer je ta oblast dobro uređena i obezbjeđuje visok stepen zaštite konzumentima.

Pod imenom “kafa” od 31. maja u susjednoj Srbiji mogu se prodavati samo proizvodi napravljeni isključivo od mljevenog zrna kafe, bez dodataka kao što su ječam, leblebija, soja, raž i slično.

Novim pravilnikom dozvoljena je upotreba žitarica u kafi, ali mora biti jasno naznačena na ambalaži proizvoda kako bi potrošači znali da kupuju proizvod na bazi surogata, a ne čistu kafu.

Izmjene u Srbiji podstakle su potrošače u Srpskoj da “pretresu” deklaracije na pakovanjima kafe na policama domaćih marketa.

Proizvodnja i prodaja kafe u Srpskoj regulisana je pravilnikom Agencije za bezbjednost hrane BiH, a prema tom dokumentu proizvod se na tržištu može prodavati kao mljevena i pržena kafa u zrnu, te njene mješavine.

- Pod nazivom “mješavina kafe” na tržište se može staviti samo mješavina dobijena od dvije ili više vrsta kafe, nikako surogati kafe. Surogati, pod kojima se podrazumijevaju prženi plodovi biljaka bogatih skrobom i šećerom kao što su ječam, raž, pšenica, mogu se staviti u promet, ali isključivo pod nazivom “mješavina surogata kafe” - kažu u Agenciji za bezbjednost BiH i dodaju da je pomenutim pravilnikom definisano da deklaracija proizvoda mora sadržavati i podatke za surogate i mješavine surogata s količinom ekstrakata u procentima.

Da se pomenuti propisi poštuju i da pijemo kvalitetnu kafu, potvrđuju kontrole koje je u proteklom periodu obavio Inspektorat RS.

- Republička inspekcija za hranu u okviru kontrole bezbjednosti i kvaliteta kafe koja se prometuje na tržištu Srpske izvršila je ove godine 115 kontrola u kojima je uzeto sedam uzoraka kafe. Lani smo kontrolisali 442 pošiljke od kojih je uzet 31 uzorak, u pitanju je uvozna kafa, a svi izvještaji laboratorijskih analiza i ove i prošle godine pokazuju da su proizvodi bezbjedni i odgovarajućeg kvaliteta - istakli su u Inspektoratu RS.

Da je šoljica kafe koju platimo u kafićima dobijena isključivo od kafe, a ne mješavine surogata tvrdi član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić.

- Svi ugostitelji kupuju kafu isključivo u zrnu koja se melje na aparatu u momentu dok se pravi napitak. Tako imamo direktan uvid u zrno i jasno možemo vidjeti da je u pitanju kafa, a ne neka žitarica. E sad, kakav je kvalitet tog zrna, time treba da se bave nadležni organi. Mi znamo ono što je naznačeno na deklaraciji - pojasnio je Tatić.

Direktorica prijedorskog Udruženja građana “Don” Murisa Marić kaže da su važeći propisi kada je u pitanju kafa zadovoljavajući.

- Međutim, mljevena kafa koju godinama kupujemo na našem tržištu mahom je uvezena iz Srbije, a ta zemlja je tek sad uredila tu oblast, tako da ne možemo biti 100 odsto sigurni da je mljevena kafa koju pijemo ili koju smo pili u proteklom periodu i zaista dobijena isključivo od zrna kafe. Istina je da deklaracije zadovoljavaju propise, ali isto tako vidimo da prema tom pravilniku postoji i mješavina surogata kafe, a lično ne znam da sam ikad vidjela da je na nekom proizvodu naznačeno da sadrži surogat - priča Marićeva.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje je nadležno za kvalitet hrane u Srpskoj, ističu da planom rada za ovu godinu nisu predviđene izmjene propisa kojima je uređena proizvodnja i prodaja kafe na domaćem tržištu.

Bitan samo brend

Murisa Marić ističe da je svijest potrošača u Srpskoj na veoma niskom nivou, te da većina kupuje po automatizmu, ne znajući ni šta zakon propisuje, ni koja su im prava.

- Potrošači su kod nas podložni uticaju reklama ili nagradnih igara koje za cilj imaju privlačenje kupaca. Naši građani kupuju brend, najčešće ne znajući šta proizvod sadrži, niti im je u većini slučajeva to bitno. Eventualno pogledaju rok važenja, a detaljno čitaju deklaracije samo oni koji imaju alergije ili neke zdravstvene probleme - pojašnjava Marićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana