U Gračanici otvorena izložba Svetomira Arsića Basare

Srna
U Gračanici otvorena izložba Svetomira Arsića Basare

GRAČANICA - Iguman manastira Draganac arhimandrit Ilarion otvorio je večeras u galeriji Doma kulture u Gračanici izložbu radova akademika Svetomira Arsića Basare, najpoznatijeg vajara rođenog na Kosovu i Metohiji.

Pred stvaralaštvom akademika Basare, rođenog prije 93 godine na Šar-planini u selu Sevce u opštini Štrpce, kako je rekao iguman, čovjek se zaista raduje i osjeća šta znači ostvarenost i postizanje cilja.

“Iz dela i reči jednog od najznačajnijih vajara u nas vidi se i teološka misao, vraćanje od onog univerzalnog ka onom konkretnom, ka onom odakle potičemo, što je jedan od bazičnih postulata našeg bogoslovlja”, rekao je iguman.

Arhimandrit Ilarion je rekao da se u izloženim radovima vidi silina dodira valjanog umjetnika.

“Iz radova akademika Basare odiše drevnost, prepoznajemo mitologiju i zapravo prepoznajemo neke najdublje teme hrišćanskog bogoslovlja kojih se, svesno ili nesvesno, veliki umetnik dotakao”, rekao je iguman Ilarion.

U Galeriji Doma kulture u Gračanici okupilo se dvadesetak mještana kojima se Basara iz Beograda obratio video linkom.

Naglašavajući da duguje veliku zahvalnost organizatorima Basara je rekao da mu je velika čast da izlaže u Gračanici, srpskom svetom mjestu u kome živi srpski narod koji se bori da pravda zavlada među narodima.

Citirajući riječi Vuka Karadžića “narod Gračanice je stao uz svoj narod”, akademik je rekao da Gračanicu i njene građane istorija pamti kao neustrašive heroje u borbi za normalan život pod suncem kosovskog neba.

Ponosan i sretan što će srpski narod u Gračanici vidjeti dio njegovog stvaralaštva inspirisanog kosovsko-metohijskim prostorom u kome se nalaze “konačišta duhovnih vjetrova”, on je pozdravio srpstvo na Kosmetu po kome se, kako je rekao, šire niti srpske istorije.

Izložba je otvorena uz poštovanje epidemioloških mjera zbog čega je bio prisutan mali broj mještana i poštovalaca najpoznatijeg vajara rođenog na Kosovu i Metohiji.

Pokrovitelji izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Skupština grada Priština sa izmještenim sjedištem u Gračanici, opština Gračanica i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Izložba je održana u okviru obilježavanja 700 godina manastira Gračanica i isto toliko godina od upokojenja njegovog ktitora Svetog kralja Milutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana