U fokusu "Energetskog samita 2022" - Dekarbonizacija i snabdijevanje prirodnim gasom

Srna
Foto: srna

NEUM- Paneli "Dekarbonizacija energetskog sektora" i "Bezbjednost snabdijevanja prirodnim gasom" izazvali su danas veliku pažnju učesnika "Energetskog samita 2022" u Neumu koji su razgovarali o postojećim i budućim obavezama BiH na putu ka dekarbonizaciji sektora energije i preduslovima za povećanje potrošnje gasa.

Tokom diskusije o prvoj temi rečeno je da obaveze, koje je BiH preuzela kroz usvojene dokumente Utvrđeni doprinos BiH, Sofijsku deklaraciju o Zelenoj agendi za zapadni Balkan, Mapu puta za dekarbonizaciju i Nacionalni energetski klimatski plan, definišu put za transformaciju energetskog sektora BiH.

Na panelu "Bezbjednost snabdijevanja prirodnim gasom - preduslov za povećanje potrošnje" rečeno je da se BiH snabdijeva prirodnim gasom putem samo jednog gasovoda starog više od 40 godina, a sav gas dolazi iz jednog izvora.

Navedeno je da postojeći gasovod ne može tokom cijele godine da zadovolji potrebe BiH za prirodnim gasom, zbog čega je potrebno raditi na razvijanju novih projekata gasne infrastrukture.

Konstatovano je da bi novi konekcioni gasovodi obezbijedili dovoljnu količinu prirodnog gasa i diverzifikaciju izvora, sve s ciljem povećanja bezbjednosti snabdijevanja ovim energentom.

Za danas popodne planirana je tehnička radionica "Tržište električne energije - izazovi i nova realnost" čiji je cilj analiza stanja na energetskim tržištima u Evropi od polovine 2021. godine, perioda koji su obilježili globalni poremećaji na tržištu prirodnog gasa i porast emisije ugljen dioksida, koji su se prelili na sektor električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana