U Drakuliću odata počast za 2.315 Srba: Živi smo dok imamo slobodu

Anita Janković Rečević
U Drakuliću odata počast za 2.315 Srba: Živi smo dok imamo slobodu

Ako ne budemo svoji na svome, ako ne budemo imali svoju državu nećemo imati ni slobodu.

Uvijek se pitam da li je ovo moglo da se desi da je na ovim prostorim samo prije sedam, osam decenija postojala Republika Srpska, uvjerena sam da ne bi jer je Republika Srpska okvir koji garantuje našu slobodu, naše postojanje da ovdje ostajemo kao narod koji je pod stalnim pritiscima i željama drugih da ga promjenu.

Poručio je ovo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas u Drakuliću gdje je kod Spomen kosturnice odata počast za 2.315 Srba koje su ustaše ubile 7. februara 1942 godine u banjalučkim selima Šargovac, Motike, Drakulić i rudniku Rakovac.

Dodik je naveo da su svete stvari država, sloboda i Srpska pravoslavna crkva. Da Srpsku doživljava kao svoju porodicu, da je spreman da se žrtvuje za nju, kao i svoj lični komoditet za svoj narod.

 - Kad prilazim na ovakva mjesta u mislima su mi mala djeca koja nisu znala ništa, razumjela ništa, koja su bila u toplim krevetima kada su naišli loši ljudi i oduzele im život.

Ovo je mjesto našeg stradanja, a kako ne bi bilo zaboravljenoi naložio sam da se pripremi film koji će prokazati šta se i kako ovdje dogodilo.

Nadam se da ćemo imati snage da to sprovedemo. Naši mladi ljudi, đaci prije nego što odu na ekskurzije po Evropi treba da posjete Jasenovac i Gradinu, da dođu ovdje. Dokaz da žrtve nisu uzaludne,koliko god bile bolne i tragične, je Republika Srpska- kazao je Dodik .

Obilježavanju ovog istorijskog događaja od Republičkog značaja i polaganju vijenaca prisustvo je i predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić koji je kazao da je ovo mjesto dokaz da zločinac nikada neće dobiti spomenik i da je žrtva jača.

 - Naša je dužnost da saznanja prenosimo svoj djeci i da nas nikada više ne zadesti ovako nešto. Srpska je postala svetionik o kojem se priča svuda gdje postoje naše crkve i naši ljudi. Čuvajmo Republiku Srpsku jer je ona jedini zalog da se možemo okupljati ovako slobodno i da možemo postojati rekao je Stevandi Potomcima žrtava i okupljenim mještanima.

Obratio se i gradonačelink Banjaluke Draško Stanivuković istakavši da danas više nego ikada treba da kažemo da je ovo najveći pokolj Srba u jednom jutru na pragu vijekovnih ognjišta.

 -Ubijeni smo zato što smo Srbi. Zato što se krstimo, što pišemo ćirilicom. Kultura sjećanja je važna. I to ne zbog prošlosti već zbog budućnosti. Danas se prisjećamo prošlosti za budućnost, da naučimo lekcije- kazao je Stanivuković navodeći da broj ubijenih nisu statistički podaci već bol koji ne jenjava decenijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana