U Doboju obilježeno 30 godina od formiranja VRS: Slobodu smo skupo platili, junake ne smijemo da zaboravimo

Srna
Foto: Srna

DOBOJ- Sloboda je skupo plaćena na ovim prostorima, a iako neki zagovaraju nove oružane sukobe neće biti moguće da se u tu svrhu angažuju Oružane snage BiH, poručeno je danas iz Doboja, gdje je obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Milorad Krajšumović je istakao da je Vojska Republike Srpske ostvarila cilj - sačuvala narod i donijela mu slobodu, odbranila teritoriju da ovaj prostor postane slobodan i komotan za život svih ljudi dobre volje ma koje vjere i nacije.

"Današnju slobodu skupo smo platili i djela naših junaka ne smiju da budu zaboravljena", istakao je Krajšumović tokom obraćanja.

U Doboju je danas obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te je tim povodom služen parastos u Spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice i položen vijenac pred bistu najmlađem srpskom borcu Spomenku Gostiću.

Prethodno je upriličen defile pripadnika Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Celjskom ulicom do Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Krajšumović je naveo da je Doboj tokom odbrambeno-otadžbinskog rata imao stratešku ulogu, te istakao da se najmlađi poginuli i odlikovani borac Vojske Republike Srpske Spomenko Gostić nije pokolebao i ostao je na svome i postao primjer kako se voli otadžbina.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je novinarima da je Vojska Republike Srpske zajedno sa svojim narodom odbranila teritoriju Srpske.

"Mi smo u obavezi da se, kao institucije i Srpska, sjećamo tih vremena", naglasio je Okolić i dodao da je opredjeljenje Srpske da se živi u miru, prosperitetu i ekonomskom razvoju unutar BiH.

On je naveo da je Vojska Republike Srpske učestvovala u stvaranju druge srpske republike.

"Imamo Srbiju, koja je od Kosovske bitke pa na ovamo bila jedina srpska zajednica, a sada imamo dvije, i to ne takozvanu, već međunarodno priznatu Republiku Srpsku u okviru BiH", istakao je Okolić.

On je ukazao da je nakon formiranja, uloga Oružanih snaga BiH da pomažu civilnim strukturama i učestvuju u mirovnim misijama, napomenuvši da pred njima ne treba da budu drugi zadaci.

"Neki zagovaraju nove oružane sukobe i neće biti moguće da se u tu svrhu angažuju Oružane snage BiH. Nažalost, i o tome se mora voditi računa", poručio je Okolić.

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Petar Tubić rekao je da je iz ovog grada tokom odbrambeno-otadžbinskog rata svoje živote u odbrani Doboja i drugih dijelova Srpske dalo 1.850 pripadnika vojske i policije Republike Srpske, a više od 4.000 ih je ranjeno.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević naglasio je da u ova turbulentna vremena treba ostati razuman i živjeti u miru.

Vijence su pred spomen-bistu najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice položile delegacije Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, dobojske Boračke organizacije i Gradske uprave Doboj.

Manifestaciji su prisustvovali roditelji poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske i članovi udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana