U Čikagu se prvi put održava kosidba

SRNA
U Čikagu se prvi put održava kosidba

ČIKAGO- U Čikagu, na imanju Crkve Svetog Jovana Krstitelja, danas se prvi put održava kosidba koja je od velikog značaja za očuvanje tradicije, rečeno je Srni u Udruženju krajiških Srba "Prelo" iz Čikaga.

Manifestacija, koja se održava na crkvenom imanju u naselju Homer Glen, prilika je da se potraže i naoštre kose koje se decenijama čuvaju u garažama i podsjetnik su na zavičaj.

"Jedna od njih je i kod Kordunaša Pere Stanojčića koji danas živi u Južnom Čikagu", rekao je Svetozar Dančuo iz Udruženja "Prelo".

Organizatori, udruženja "Prelo" i "Hercegovac", najavljuju da će Stanojčić prvim otkosom otvoriti ovaj događaj u Čikagu.

"Još prije nekoliko godina Dušan Magazin iz Udruženja `Hercegovac` donio je iz Trebinja u Čikago nekoliko kosa kovanica sa kosištima. Tako će moći i oni koji trenutno nemaju svoju kosu da se odmjere u kosidbi na tradicionalan način", kaže Dančuo.

U programu će učestvovati ženske i muške pjevačke grupe, zdravičari, a biće održane i sportske igre poput bacanja kamena sa ramena, nadvlačenje konopca, balotanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana