U Brčkom predstavljen roman “Srpsko srce Johanovo”

Srna
U Brčkom predstavljen roman “Srpsko srce Johanovo”

BRČKO- U Brčkom je predstavljen roman “Srpsko srce Johanovo”, autora Veselina Dželetovića, koji je istinita priča o zločinima nad Srbima počinjenim na Kosovu i Metohiji u doba mira i pred očima međunarodne zajednice.

Dželetović je naveo da roman nosi poruku da se taj zločin nikome nikada više ne ponovi.

On je novinarima sinoć uoči predstavljanja romana rekao da je pisao o slučajevima trgovine organima na Kosmetu, kindapovanju Srba kojima su organi vađeni u “žutoj kući” u kojoj je stradalo 530 Srba i čija tijela nikada nisu pronađena.

-Koliko god je za to odgovoran Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i ostali zlikovci toliko je odgovorna i međunarodna zajednica. Na tome insistiram kroz promociju ovog romana. Tražimo pravdu za stradalnike čiji su dijelovi tijela pokopani ko zna gdje širom Albanije i Kosova i Metohije i čiji su organi završili širom svijeta - dodao je Dželetović.

On je istakao da motiv za pisanje romana bio susret sa čovjekom iz Njemačke koji nosi srce glavnog junaka.

Nijemac je srce, kaže Dželetović, dobio preko jedne humanitarne organizacije, koju nije htio da uvlači u priču zbog čega je izmijenio početak romana.

Autor je ispričao da je taj Nijemac kada je došao pred kuću čovjeka čije srce nosi, u dnu dvorišta ugledao dječaka i mahinalno se uhvatio za bodljikavu žicu, koju je stezao jako da nije ni osjetio da krvari dok mu je srce htjelo da iskoči iz grudi kako mu se dječak približavao.

-Bio je to sin čovjeka čije srce je Nijemac nosio. Nijemac je kasnije prešao na pravoslavlje i usvojio je dječaka, koji je nakon oca izgubio i majku. Izvršila je samoubistvo nakon što su je silovala petorica Albanaca - ispričao je Dželetović.

Dželetović je napomenuo da ima mnogo dokaza, da se znaju imena zločinaca, da postoje majke koje su prepoznale komšije koje su im odovodile djecu.

On je izrazio nadu da će istina, kao voda, naći svoj put.

Po ovom romanu biće snimljen i film koji će nositi naziv”Žetva”. Predstavljanje romana” Srpsko srce Johanovo” u Kulturno-administrativnom centru “Patrijarh srpski Pavle” u Brčkom upriličeno je u okviru obilježavanja 120 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u BiH.

Član književnog kruga brčanske “Prosvjete” Đorđe Krstić rekao je da će manifestacija u Brčkom trajati do 10. januara, kada će biti održana svečana akademija.

Organizatori manifestacije su SPKD “Prosvjeta” Brčko i Konzervativni klub iz tog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana