U Bratuncu 1. jula obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču

Srna
Foto: Rtrs

Sa obilježavanja 31 godine od stradanja Srba Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, koje je planirano za 1. jul u Bratuncu, treba snažno i dostojanstveno poslati poruku da je na tom području u Odbrambeno-otadžbinskom ratu stradalo više od 3.600 Srba, rekao je danas predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Lazar Prodanović.

Prodanović je, nakon sastanka Organizacionog odbora, izjavio da poginuli srpski borci i civili nikada ne smiju biti zaboravljeni i da im treba odavati dužno poštovanje i pijetet za njihovu žrtvu, a upravo obilježavanje stradanja Srba u Bratuncu prve subote u julu ide u pravcu poštovanja i nezaborava za sve koji nisu dočekali slobodu.

Ističući da su na sastanku dogovarana operativna pitanja oko organizacije, Prodanović je rekao da, prije svega, treba voditi računa o masovnosti i medijskoj promociji ovog događaja, kao i o tehničkim pitanjima.

Prodanović je istakao da su dogovarani zadaci svake lokalne zajednica ove regije, ali i Reubličkog odbora za obilježavanje značajnih istorijskih datuma.

On je rekao da je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom informisao Organizacioni odbor da će Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije 1. jula u Bratuncu služiti pomen stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom i svim prethodnim ratovima.

Prodanović je rekao da je obilježavanja stradanje Srba na području Srednjeg Podrinja i regije Birač jedan od najznačajnijih datuma u Republici Srpskoj, imajući u vidu broj nestalih i poginulih i civila i vojnika.

On je naglasio da se paralelno sa obilježavanjem istorijskih datuma u Republici Srpskoj želi graditi prosperitet i budućnost za sve građane ove regije.

Prema njegovim riječima, treba imati u vidu da narod koji nema u dovoljnoj mjeri poštovanja prema stradalim svojim sunarodnicima - ne može imati ni poštovanje, ni budućnost ni perspektivu.

Prodanović očekuje da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dužnu pažnju posvetiti obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i regiji Birač u smislu organizovanog dolaska značajnog broja učenika u Bratunac na obilježavanje, ne samo sa područja regije Birač, već iz cijele Republike.

Načelnik Odjeljenja za boračka pitanja u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Reublike Srpske Čedo Šipovac rekao je da je obilježavanje stradanja Srba u Podrinju datum od republičkog značaja imajući u vidu žrtve, način stradanja i vrijeme stradanja, čemu treba posvetiti posebnu pažnju.

Šipovac je napomenuo da je prevashodni cilj da se za obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju postigne masovnost i da se kroz nju posveti puna pažnja žrtvama.

- Odbor za njegovanje slobodarskih tradicija Republike Srpske smatra da se trebaju svi datumi obilježavati uz što veći broj prisutnih jer je vrlo bitna masovnost, uz uvažavanje svake nastradale žrtve - rekao je Šipovac, koji je i član Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba.

Naglasivši da je upravo na ovom odboru postavljen glavni cilj - masovnost i okupljanje ljudi u što većem broju da odaju dužnu poštu svima stradalim, Šipovac je rekao da se ne smije zaboraviti šta se dešavalo u to vrijeme, ali sa porukom da se to više nikome, nikada i nigdje više ne desi.

Šipovac je naglasio da je Podrinje za posebno poštovanje, jer je na tom području masovno stradalo srpsko stanovništvo u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u ovom posljednjem, građanskom ratu u BiH.

Organizacioni odbor za obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču čine mitropolit dabrobosanski Hrizostom, gradonačelnik Zvornika i načelnici opština Bratunac, Srebrenica, Milići, Vlasenica, Šekovići i Osmaci, crkveni namjesnici iz ovih lokalnih zajednica, predstavnici Boračke organizacije i Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana