U bolnicama u Srpskoj od korone se liječe 43 pacijenta, troje na respiratoru

G.S.
U bolnicama u Srpskoj od korone se liječe 43 pacijenta, troje na respiratoru

BANjALUKA - U bolnicama u Republici Srpskoj trenutno se liječe 43 kovid pacijenta, a na respiratorima je troje oboljelih.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske hospitalizovano je 11, a u ostalim bolnicama 33 zaražena koronom. U UKC RS na respiratoru je dvoje, a u Bolnic „Sveti apostol Luka” u Doboju jedan oboljeli.

I stručnjaci ističu da smo u periodu povoljne epidemiološke situacije, što potvrđuju brojke o novozaraženima, hospitalizovanim i preminulim.

Međutim, upozoravaju da, kad je riječ o koroni, ne možemo biti sigurni da se u budućnosti opet nećemo suočiti sa sojevima koji će, kad je riječ o pomenutim parametrima, pogoršati epidemiološku situaciju.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, nedavno je rekao da je epidemiološka situacija u vezi sa korona virusom mnogo povoljnija nego ranije, ali da sistem zdravstva mora da ostane budan.

– Zbog toga još nije ukinuta vanredna situacija u Srpskoj. Čekamo kako će se stvari dalje razvijati u Evropi i svijetu, te pratimo preporuke međunarodnih zdravstvenih organizacija – rekao je Šeranić.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv virusa korona, istakao je da vjeruje da će se stvari u tom smislu odvijati kao i sezonska imunizacija protiv gripa.

Do sada je u Srpskoj potvrđeno 111.677 slučajeva korona virusa, a preminulo je  ukupno 6.335 osoba.

Sa dvije doze je vakcinisano nešto više od 317.000 ljudi, među kojima je buster primilo njih oko 78.500 njih, prenosi Srpskainfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana