U Blagaju održan Velikogospojinski sabor

SRNA
U Blagaju održan Velikogospojinski sabor

MOSTAR - U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju kod Mostara danas je proslavljen praznik Uspenja Presvete Bogorodice - Velika Gospojina i održan tradicionalni Velikogospojinski crkvenonarodni sabor koji je i ove godine okupio veliki broj Mostaraca, rasutih na svim stranama svijeta.

Svetu liturgiju služili su starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić, blagajski paroh Branimir Borovčanin i bjelopoljski paroh Nebojša Radić.

Sveštenik Kojić je, čestitajući vjernicima praznik, rekao da je danas dupli praznik - i nedjelja koja je posvećena vaskrsenju Hristovom i praznik Uspenja Presvete Bogorodice.

Kojić je naveo da priča iz jevađelja opominje i na svakodnevicu i upitao vjernike da li formalno izgovaraju riječi iz molitve "kao što i mi opraštamo dužnicima našim" ili zaista srcem opraštaju.

"Sreo sam bezbroj ljudi koji nisu spremni na ljubav, kojima ljubav smeta. Oni su već sami sebe osudili. Danas praznujemo onu koja je za najveću ljubav bila spremna", rekao je Kojić.

On je poručio vjernicima da će sve podnijeti lakše kada se ugledaju na Isusa Hrista i Bogorodicu.

"Svaku svoju brigu povjerite u ruke Božije i u ruke majke Božije i onda će biti dobro - onda ćete moći i da oprostite", rekao je Kojić.

Sveštenik Borovčanin čestitao je vjernicima praznik i saopštio da on prelazi na novu dužnost, a da na blagajsku parohiju dolazi novi sveštenik.

"Hvala Bogu za sve što smo prošli zajedno do sad, pamtićemo samo ono što je lijepo. Ono što nije lijepo zaboravićemo i oprostiti jedni drugima", rekao je sveštenik Borovčanin, navodeći da i dalje ostaje u Mostaru, gdje će imati nove dužnosti.

Svake godine Velikogospojinski crkvenonarodni sabor kod blagajske crkve okupi veliki broj vjernika iz Hercegovine za koje je ovaj praznik dan jedinstva i poštovanja dugogodišnje tradicije.

U Blagaju se oduvijek za Veliku Gospojinu održavala služba i sabor, a tradicija je nastavljena i nakon osvećenja Hrama 2016. godine.

Na ovaj praznik u Blagaj dolaze vjernici iz cijelog Mostara, a svake godine su tu i mostarski Srbi rasuti po Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu.

Među njima je i Slađana Skočajić, načelnik u Gradskoj upravi Trebinja, čija je porodica starosjedilačka u Blagaju.

"Skojačići su starosjedioci u Blagaju. Ova porodica je tokom Drugog svjetskog rata jako stradala, a u posljednjem ratu uspjeli smo da spasimo svoju djecu, dok su oni koji su ostali - i stradali", rekla je Skojačićeva.

One je rekla da Velika Gospojina okuplja Srbe u dolini Neretve.

"Ja sam kao dijete dolazila u ovu crkvu sa majkom, a kasnije sam se udala ovdje. Drago mi je da se zanavlja život u Mostaru i zbog toga mi je puno srce. Doći ću i na Šantićeve večeri poezije, jer Mostarci gdje god odu nose i Šantića i Mostar u srcu", navela je Skočajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana