U Beogradu premijera filma "Garavice"

Srna
U Beogradu premijera filma "Garavice"

U Beogradu će večeras premijerno biti prikazan film "Garavice" o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, u organizaciji Informativne službe Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Projekcija filma počinje u 19.00 časova u "MTS dvorani", sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Ovaj dokumentarni film produkcije "Zaboravljeni korijeni" biće prikazan s ciljem očuvanja svjedočanstva o mučeničkom životu i stradanju pravoslavnih Srba u Drugom svjetskom ratu na prostoru Bihaćke krajine, saopštila je Informativna služba SPC.

Film "Garavice" donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata i objašnjava posljedice koje su uslijedile nakon likvidacija na Garavicama i drugim masovnim stratištima u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

Film je baziran na više od 3.000 dokumenata, koji obuhvataju sudske presude, saslušanja, zapisnike, izvještaje i proglase, kao i živoj riječi 27 preživjelih svedoka, od kojih u filmu govori njih 15.

U Informativnoj službi SPC ističu da je u izdanju Fondacije "Zaboravljeni korijeni" objavljen i istorijski roman "Korana ko rana", koji je zabranjen 1961. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana