U autobus sa suncobranom i krevecem?!

Danijela Bajić
U autobus sa suncobranom i krevecem?!

BANjALUKA - Turisti iz Republike Srpske, za razliku od putnika sa druge strane Drine, koji u autobus smiju da unesu samo jedan kofer i ručni prtljag, na ljetovanje će i dalje osim garderobe moći da ponesu i rekvizite za plažu, ručne frižidere i mnoge druge drangulije.

Turističke agencije u Srbiji uvele su pravilo da oni koji se upute, primjera radi, na ljetovanje svoje stvari mogu ponijeti u koferu čija težina ne smije prelaziti 23 kilograma. Svi koji bi da ponesu više prtljaga, moraće to dodatno da plate, u prosjeku 30 evra po komadu. Ovo pravilo, istakli su u tamošnjim turističkim agencijama, uveli su prije svega iz bezbjednosnih razloga jer, kako objašnjavaju, vozači bukvalno nisu mogli da okrenu volan od težine prtljaga i ljudi u autobusu. 

S druge strane, u većini domaćih turističkih agencija tvrde da za sada nema potrebe da ograničavaju putnike koliko i šta sve mogu da unesu, osim ako se ne radi o proizvodima koji nisu dozvoljeni za prenos preko granice, poput hrane.  

U banjalučkoj turističkoj agenciji "Vuković" istakli su za "Glas Srpske" da njihovi putnici imaju mogućnost da ponesu sve stvari koje su im potrebne, a tokom ljetne sezone dešavalo se da, ako ima prostora u autobusu, putnici u autobus unesu i ležaljku, mali frižider, suncobran pa i prenosivi krevetac. 

- Putnicima uglavnom skrećemo pažnju na kontrole na granici i stvari koje mogu da se prenesu. Međutim, oni na svoju odgovornost odlučuju šta će i koliko ponijeti - kazali su u ovoj agenciji. 

Što se tiče stvari koje putnici sa sobom nose, problema do sada nisu imali ni u turističkoj agenciji "Hepi travel" iz Bijeljine. Putnici uglavnom, ističu u ovoj agenciji, nose po jedan kofer. 

- Nikad ne bismo odbili putnike koji putuju sa malom djecom da u autobus, ako ima mjesta u gepeku, ubace kolica, vikend-krevetac i slično, jer na kraju krajeva neke od tih stvari je moguće ponijeti i kada se avionom putuje. Ne vidim razlog što bismo pravili probleme, ako za to ima mjesta i ne ugrožava bezbjednost putnika u autobusu - istakli su u ovoj agenciji.   

Mišljenje sa njima dijele i u agenciji "In travel" u Banjaluci, gdje kažu da sada nisu imali situaciju da u gepeku nema mjesta.

- Ne nose svi putnici suncobran ili ležaljku. Ništa ne znače za autobus dva-tri suncobrana ili koja sklopiva ležaljka, koje će im poslužiti na plaži - kazali su u agenciji "In travel".

U prnjavorskoj turističkoj agenciji "Jelić turs" ističu da propisi u Srpskoj daju na volju prevoznicima da određuju pravila kada je u pitanju vrsta i količina stvari koje putnici mogu ponijeti. 

- Naši putnici su divni i do sada nije bilo nekih neobičnih zahtjeva. Osim odjeće i obuće, po koji putnik ponese suncobran ili ležaljku, što je sasvim normalno - kazali su iz prnjavorske agencije.

Čamac i rešo

Oni koji su makar jednom putovali autobusom iz Beograda do, primjera radi, Grčke mogli su da vide šta sve putnici nose na more.

Osim kofera i torbi, u gepeku su se nerijetko mogli vidjeti i bicikli, gumeni čamci, rešo i veće količine hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana