Tužilaštvo uložilo dokaze o smrti 21 srpskog logoraša

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - U Sudu BiH, u današnjem nastavku suđenja desetorici pripadnika HVO-a za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Orašju 1992. i 1993. godine, tužilac Milanko Kajganić uložio dokaze o smrti 21 srpskog logoraša o čemu je na prošlom ročištu detaljno govorio vještak Željko Karan.

Tužilaštvo BiH uložilo je materijale dokaze o smrti 21 srpskog logoraša koji su prezentovani vještaku Karanu koji je na osnovu toga sačinio svoju stručno medicinsku analizu. Dokazi koje je Kajganić uložio odnose se na ljekarske izvještaje, potvrde, mjesto i uzrok smrti oštećenih. Među uloženim dokazima su i zapisnici o utvrđivanju identifikacije nastradalih, fotodokumentacija obdukcija, te zapisi o medicinskoj obradi tijela.

Kajganić je uložio i uputnice, nalaze i mišljenja specijalista za ortopediju o invaliditetu pojedinih oštećenih, kao i potvrde Međunarodnog komiteta Crvenog krsta o njihovom oslobađanju iz logora na području Orašja. Uložene su i kartice nestalih Republičkog centra porodica poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske. Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, zločine su počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici vojne policije. Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima. Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu, učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima. Suđenje će biti nastavljeno 16. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana