Turski ambasador posjetio dječaka koji prodajom čaja pomaže žrtvama zemljotresa

Anadolija
Turski ambasador posjetio dječaka koji prodajom čaja pomaže žrtvama zemljotresa

SARAJEVO – Ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin obišao je 12-godišnjeg dječaka Benjamina Mehanovića koji u Sarajevu prodaje čaj kako bi prikupio pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Priča o dječaku Benjaminu, učeniku sedmog razreda Osnovne škole “Skender Kulenović” na Dobrinji u Sarajevu koji prodaje čaj na svom malom štandu na trgu i na taj način sakuplja novac za pomoć zemljotresom pogođenim područjima, obišla je region, a humani gest mladog Sarajlije odjeknuo je i u turskim medijima.

Ambasador Girgin posjetio je Benjamina upravo na mjestu gdje prodaje čaj prolaznicima na Dobrinji. Girgin je zahvalio Benjaminu za sav trud koji ulaže kako bi pomogao stradalima u zemljotresu. Zahvalio je i njegovoj majci Amri, prvenstveno zbog toga što je, kako je rekao, vaspitala dijete koje je danas primjer svojim vršnjacima.

Ambasador Girgin je, nakon što je kupio čaj na Benjaminovom štandu, dječaku uručio i poklon, nakon čega su se zajedno fotografisali.

Amra je kazala da je ponosna na svog sina, ali kako je ovaj njegov gest nije nimalo iznenadio, jer je „njen Benjo uvije bio osjećajan i uvijek je želio pomoći drugima”. Naglasila je da joj je veoma bitno što će Benjamin ovim korakom potaknuti drugu djecu da učestvuju u akcijama pomoći.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavusoglu je jule nakon susreta s ministrom inostranih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Ankari, takođe zahvalio 12-godišnjem dječaku na trudi koji ulaže da pomogne nastradalima u zemljotresu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana