Turska odobrila uvoz 30.000 tona mineralnog đubriva

Srna
Foto: srna

SARAJEVO- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da je Turska odobrila uvoz 30.000 tona mineralnog đubriva u BiH.

Košarac je nakon sastanka sa ambasadorom Turske u BiH Sadikom Baburom Girginom, ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i Federacije BiH /FBiH/ Šemsudinom Dedićem i predstavnikom Brčko distrika, rekao novinarima da je odobren uvoz 25.000 tona KAN đubriva i pet hiljada tona NPK đubriva.

On je pojasnio da je prije uvoza potrebno da BiH izabere jednog od sedam proizvođača mineralnog đubriva u Turskoj, te da se odredi uvoznik za BiH. Košarac je istakao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekononskih odnosa u Savjetu ministara obezbijedilo da se u BiH iz Turske uveze mineralno đubrivo bez ikakvih carinskih obaveza.

"To je za nas veoma važno s obzirom na činjenicu da postoji upozorenje od nadležnih entitetskih tijela da je veoma važno u određenom roku obezbijediti nedostajuće mineralno đubrivo", rekao je Košarac i dodao da će sve ostale aktivnosti u vezi sa cijenom i načinom trasporta biti realizovane u saradnji sa entitetskim resornim ministarstvima u čijoj je to i nadležnosti.

Košarac je rekao da je rezultat odobrenja izvoza iz Turske i nedavni susret srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Antaliji. On je podsjetio da BiH sa Turskom ima Ugovor o slobodnoj trgovini, na osnovu kojeg će biti realizovana i ova isporuka mineralnog đubruva. "Nakon što su entitetska ministarava obavijestila Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da postoji problem na tržištu u snabdijevanju mineralnim đubrivima, Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti kako bi se iz Turske omogućio izvoz koji se registruje i iz tog aspekta je bilo potrebno proceduralno realizovati neke korake koje nalaže zakonodavstvo Turske", rekao je Košarac. Ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin rekao je da je potreba poljoprivrednika u BiH za vještačkim đubrivom opravdana, te je izrazio zadovoljstvo što je Turska u mogućnosti obezbijediti izvoz za BiH. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić poručio je da je veoma bitno izabrati jednog uvoznika u Bih kako bi đubrivo što prije bilo dopremljeno do poljoprivrednih proizvođača. "Ministru Dediću i meni ostaje da se dogovorimo oko detalja da li će to biti kopneni prevoz ili da prevoz realizujemo u vezi sa nekom od luka preko Jadranskog mora. O tome ćemo još danas da razgovaramo i što prije odgovorimo turskoj strani, a zauzećemo i stav u vezi sa cijenom i troškovima transporta", rekao je Pašalić. Federalni ministar Šemsudin Dedić podsjetio je da je carinska stopa na uvoz mineralnih đubriva ukinuta na osnovu inicijative koju su entitetski ministri zajedno sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uputili Savjetu ministara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana