Turkanović: Srpska ima čime da se pohvali u oblasti elektronske uprave

Srna
Foto: ilustracija

BEOGRAD- Republika Srpska može da se pohvali prije svega strategijom razvoja elektronske uprave i aktivnostima koje se preduzimaju na realizaciji te strategije, rekao je pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Denis Turkanović.

Turkanović, koji u Beogradu učestvuje na skupu „Elektronska identifikacija i elektronski potpis u Cloud-u“, rekao je Srni da u sistemu javne uprave u Srpskoj postoje 174 projekta namijenjena digitalizaciji poslovanja organa ili digitalizaciji usluga.

On je kao najznačajnije naveo projekte e-beba, registracija poslovnih subjekata, e-građevinska dozvola i mnoge druge.

Turkanović je u obraćanju na skupu u Beogradu predstavio proces digitalne transformacije u Republici Srpskoj i aktivnosti kojima se trenutno bavi Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

On je podsjetio da okviru Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske djeluje centar za upravljanje digitalnim identitetima.

Turkanović je predstavio aktivnosti i projekte koje Vlada Republike Srpske realizuje u oblasti elektronske uprave, upravljanja digitalnim identitetima, informacione bezbjednosti i u vezi sa razvojem IT industrije.

Na skupu je bilo riječi o iskustvima u vođenju pametne javne uprave u regionu, a, osim predstavnika različitih institucija iz Srbije i Republike Srpske, prisustvovali su i predstavnici različitih međunarodnih kompanija iz oblasti IT.

Dominantna tema skupa bila je elektronski potpis i potpisivanje u „klaudu“.

Organizator konferencije „Elektronska identifikacija i elektronski potpis u Cloud-u“, koja je održana u hotelu „Hajat“ u Beogradu, je ASIT Conferences.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana