Turisti ne odustaju od putovanja

Jana Kezić
Turisti ne odustaju od putovanja

BANjALUKA - Da poskupljenje i kriza još nisu poremetili planove stanovnika svjedoče u turističkim agencijama širom Srpske, gdje ističu da se gotovo niko do sada nije odlučio da otkaže putovanja koja su ranije rezervisali.

Iako su najpoželjnije destinacije one bliže i daleko od sukoba u Ukrajini, turistički radnici ističu da ima zainteresovanih i za ona dalja mjesta popust Rusije.

Direktor agencije “Navagio travel” iz Banjaluke Mirko Stanković rekao je za “Glas Srpske” da su planirana tri putovanja u Rusiju i to u maju, julu i avgustu.

- Niko nam do sada nije otkazao rezervaciju što se tiče putovanja u Rusiju u maju - kaže Stanković. On uvjerava da putnici ne bi trebalo da brinu, jer njihova bezbjednost neće biti ugrožena.

- Iako smo po programu trebali putovati preko Ukrajine promijenili smo plan, tako da ćemo zaobići tu zemlju. I vratićemo se preko Bjelorusije, tako da što se tiče bezbjednosti ona će biti na istom nivou kao i prije - rekao je Stanković.

Ipak, šta će se dešavati u budućnosti teško je prognozirati ali su, kako kaže, poskupljenja aranžmana izvjesna s obzirom na drastični rast cijene goriva.

- To utiče na cijenu prevoza tako da će cijene aranžmana biti veće, za oko 20 odsto - rekao je Stanković.

Da će doći do korekcije cjenovnika smatra i direktor “Unis tursa” iz Banjaluke i član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja i hotelijera “Horeka” RS Zoran Preradović.

- Ova kriza odraziće se na poskupljenje goriva, a onda se to odražava na cjelokupan turizam jer će poskupjeti prevoz, grupna putovanja, hoteli - rekao je Preradović i dodaje da se građani najviše raspitaju za ljetovanje u komšiluku, odnosno u Hrvatskoj i Crnoj Gori. S druge strane, situacija u Ukrajini mogla bi uticati na pad cijena u ljetovalištima koja su najpopularnija među Ukrajincima i Rusima, poput Egipta i Turske.

- Ukoliko se smanji broj turista iz tih zemalja u Crnoj Gori očekuje se da će doći do pada cijena u skupljim hotelima, ali i u Egiptu gdje je bila najezda Rusa - rekao je Preradović. Uprkos svemu, kako ističe, pred turističkim agencijama u Srpskoj jeste još jedna neizvjesna sezona, a spas vide u vaučerima za putovanja po Republici Srpskoj za koje se građani svakodnevno raspituju.

Da klijenata bar za sada ne manjka kažu u bijeljinskoj turističkoj agenciji “Hepi travel” .

- Proteklog vikenda smo organizovali putovanje za Istanbul i Budimpeštu, a podjednako odlazi i mlađa i starija populacija. Jedni su se već vratili, a danas se vraćaju i drugi. Niko nije imao problema. Narednih vikenda planirali smo još putovanja, uglavnom u evropske metropole i za sada niko nije otkazao rezervacije - kazala je Jelena Josipović iz ove agencije.

Ipak, kako kaže, od kada se rasplamsala situacija u Ukrajini građani se slabije raspituju za daleke destinacije.

- Čekaju da vide rasplet situacije, a što se tiče aranžmana za Crnu Goru ljudi se svakodnevno raspituju - kazala je Josipovićeva.

Avio-letovi

Zoran Preradović kaže da avio-karte još nisu poskupjele, ali da se to očekuje, te da se mnogi letovi otkazuju.

- Letovi za Frankfurt otkazani su i sa banjalučkog aerodroma. Neće ih biti poslije 25. marta, ali nemamo informaciju zašto - rekao je Preradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana