Troškovi grijanja upola manji

Anita Janković Rečević
Troškovi grijanja upola manji

BANjALUKA - Škole i bolnice u Srpskoj, koje su zahvaljujući projektu “Energetske efikasnosti” dobile novu stolariju, krov, fasadu i sisteme grijanja, uštedjele su i do 50 odsto energije i novca, dok su učenicima, nastavnicima i pacijentima obezbijeđeni daleko bolji uslovi rada i boravka u tim objektima.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje je zaduženo za implementaciju pomenutog projekta, kažu da je od 2015. godine, kada je počela realizacija, do sada utopljeno 65 javnih zgrada širom Srpske u oblasti zdravstva i obrazovanja.

- Prvi projekat “Energetske efikasnosti” u BiH i RS sprovođen je od 2015. do 2019. godine i tada su utopljena 33 objekta. U toku je realizacija projekta “Energetske efikasnosti - dodatno finansiranje”, čija je realizacija počela 2020. godine i završava se početkom 2024. Do sada su utopljena 32 objekta, a u zavisnosti od sredstava i stanja na tržištu, plan je da bude obnovljeno još 20-25 objekata - rekli su u Ministarstvu građevine i dodali da su projekti finansirani iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

Dodali su da je vrijednost prvog projekta iznosila 10,36 miliona evra, dok je vrijednost projekta koji je u toku teška 10,91 milion evra.

Najkompleksniji i najobimniji radovi kroz projekat utopljavanja u Srpskoj u prethodnom periodu izvedeni su na bolničkom kompleksu u Foči. Na četiri paviljona i centralnoj zgradi Univerzitetske bolnice Foča zamijenjeni su stolarija, fasada, krov i kotlovnice.

- Naši rezultati o pitanju ušteda su više nego zadovoljavajući. I te uštede nisu samo u energiji. Dok smo koristili ugalj za zagrijavanje prostorija, imali smo znatno veći broj radnika na tim poslovima u odnosu na danas, kada se grijemo na pelet. Bolnica je ranije bila energetski veoma ugrožena, pacijenti su trpjeli, a sada je toplota optimalna i u najhladnijim danima - rekao je direktor fočanske bolnice Radmil Marić i dodao da više ne moraju, kao ranije, dogrijavati prostorije električnim grijalicama, čime su znatno smanjili i potrošnju struje.

Ostvarenim rezultatima zadovoljni su i na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu koji je energetski obnovljen prije pet godina.

- Najveću uštedu u finansijskom smislu postigli smo na energentima za grijanje. Dok smo trošili ugalj i drva, godišnje smo izdvajali 50.000 KM, a kako smo prešli na pelet, trošimo 20.000. Kako ćemo proći ove zime s obzirom na to da je pelet znatno poskupio, znaćemo na proljeće - kaže za “Glas” dekan pomenutog fakulteta Goran Trbić.

Dodaje da su, kada je u pitanju potrošnja električne energije, na godišnjem nivou i tu ostvarili uštede i to oko 40 odsto.

- Imamo odličnu termoizolaciju koja zimi čuva toplotu, a ljeti ne moramo pretjerano rashlađivati prostorije. Sada smo u fazi nadogradnje projekta postavljanjem fotonaponskih panela na krov fakulteta. To bi trebalo da završimo u naredna dva mjeseca i bićemo prva zgrada u BiH koja će zaokružiti sve faze energetske efikasnosti, a ukupne uštede po svim segmentima trebalo bi da budu oko 50 odsto - navodi Trbić.

Direktorica Srednjoškolskog centra “Jovan Cvijić” iz Modriče Novka Marković kaže da će benefite pravih ušteda imati tek iduće godine jer su ovih dana završili zamjenu kotlovnice i prešli sa mazuta na pelet.

- Lani je na školi izmijenjena kompletna stolarija, a nadamo se da ćemo na proljeće dobiti novu fasadu i krov. Efikasnost projekta bila je vidljiva već prošle godine jer zbog novih prozora nismo gubili energiju, a lakše je bilo i zagrijati prostorije - rekla je Markovićeva.

Dodatna ulaganja

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kažu da je “Zeleni klimatski fond” 2017. godine odobrio BiH 17,3 miliona dolara grant sredstava za podršku unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima, od čega se na Srpsku odnosi 50 odsto. Implementacija je planirana u periodu od osam godina, a do sada je utrošeno skoro 1,3 miliona.

- U toku je i realizacija projekta koji se finansira iz grant sredstava Njemačke razvojne banke, kojim je obezbijeđeno 10 miliona evra, a ulaganje u objekte se očekuje u narednom periodu - rekli su u ministarstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana