Trivić: Strateški cilj je uključiti djecu sa smetnjama u razvoju u vrtiće

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Uključivanje djece sa smetnjama u razvoju u predškolske ustanove je jedan od strateških ciljeva Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske budući da studije pokazuju da je efekat predškolskih intervencija veći kod djece iz socijalno ugroženih kategorija, a naročito djece sa smetnjama u razvoju, rekla je reesorni ministar Natalija Trivić.

Trivićeva je naglasila da Ministarstvo sprovodi kontinuirane aktivnosti s ciljem obezbjeđivanja neophodnih uslova za nesmetano pohađanje programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja - uklanjanje arhitektonskih barijera, obuku vaspitno-obrazovnih radnika za djecu sa smetnjama u razvoju, nabavku didaktičkog materijala i asistivnih tehnologija za rad u vaspitnim grupama, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

"Napravljeni su značajni iskoraci da bi se unaprijedio položaj djece koja odstupaju od tipičnog razvoja, a jedan od njih je besplatno pohađanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu u Republici Srpskoj. Djeca koja trenutno koriste to pravo imaju rješenje komisije o procjeni potreba djece sa smetnjama u razvoju", navela je Trivićeva.

U saopštenju se navodi da je besplatnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Republici Srpskoj obuhvaćeno šestoro djece bez roditeljskog staranja i 76 djece sa smetnjama u razvoju koja imaju nalaz i mišljenje komisije o procjeni potreba i usmjeravanju djece sa smetnjama u razvoju, uzrasta od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu.

"Ovakva mogućnost stvorena je usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u junu 2020. godine s ciljem omogućavanja olakšica ranjivim kategorijama djece za uključivanje u predškolske ustanove", podsjeća se u saopštenju.

Naglašava se da je ovim zakonom definisano da će Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske obezbijediti naknadu za sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi za ovu djecu. Ovo pravo počelo se primjenjivati od septembra 2020. godine kada ga je ostvarilo 29 djece.

"U predškolske ustanove, prema podacima iz godišnjih programa rada ustanova, upisano je i oko 100 djece kod kojih je uočeno odstupanje od tipičnog razvoja koja su u periodu opservacije, a nemaju nalaz i mišljenje stručne komisije. Upravo iz tih razloga izmijenjenim zakonskim rješenjima za oblast predškolskog i osnovnog vaspitanja i obrazovanja propisano je formiranje resursnih centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje djece", navode iz resornog ministarstva.

Između resursnih centara i predškolskih ustanova i osnovnih škola, dodaje se, uspostavljena je saradnja imajući u vidu da se u ustanovama formira opservacioni tim, ukoliko je pohađa dijete kod kojeg su uočene smetnje u razvoju, koji vrši procjenu o djetetu i daje preporuke nakon izvršene opservacije.

"Stručnjaci iz resursnih centara pružaju podršku radu sa djecom sa smetnjama u razvoju u predškolskim ustanovama, ali i osnovnim školama", navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva naglašavaju da se uporedo radi na obukama vaspitno-obrazovnih radnika, te da će 31. oktobra i 1. novembra biti organizovana obuka za 200 vaspitno-obrazovnih radnika za izradu i primjenu individualizovanog vaspitno-obrazovnog programa prilagođenog individualnim potrebama djeteta u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima ostvarivanja programa u predškolskim ustanovama za djecu sa smetnjama u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana